Filmová upoutávka týdne: „Je to asi ten nejmilejší člověk.“ Tom Hanks hraje pana Rogerse

Fred Rogers byl výraznou osobností televizního vysílání pro děti v Americe. V loňském roce ho už připomněl dokument Won't You Be My Neighbor? Osobnosti, která se vyznačovala velkou vřelostí a empatií, se ale bude ještě věnovat hraný snímek A Beautiful Day in the Neighborhood (Krásný den v sousedství), kde Rogerse ztvárnil Tom Hanks. V českých kinech by se měl představit v březnu příštího roku.

Nový film zřejmě nemá ambici postihnout celou kariéru Freda Rogerse. Zaměřuje se na období, kdy už byl Rogers uznávanou televizní osobností. Klíčovou postavou je pak i novinář, který dostane za úkol napsat o něm profilový článek.

Jenomže to je investigativní reportér, a tak ke slavnému moderátorovi přistupuje s podezřívavostí. Rogers totiž kolem sebe šíří nezvykle velkou míru optimismu, laskavosti a slušnosti.

Novinář v jednu chvíli poznamenává, že Rogers je asi ten nejmilejší člověk, jakého kdy potkal. „Ale nevím, jestli je takový doopravdy,“ dodává.

Tom Hanks a Matthew Rhys ve filmu A Beautiful Day in the Neighborhood
Zdroj: Oficiální stránky filmu A Beautiful Day in the Neighborhood

Věhlas Rogersovi přinesl výukový televizní program, který nesl jeho jméno – Mister Rogers' Neighborhood (Sousedství pana Rogerse). Byl určen dětem a unikátním způsobem se v něm věnoval i jejich obavám, starostem a pocitům. Poprvé se v celostátním vysílání v Americe objevil v roce 1968 na kanále NET, dnes známém jako PBS. Pořad se udržel na obrazovkách po 33 let a Fred Rogers moderoval všech 895 epizod. Rovněž pro ně složil přes dvě stě písniček.

Rogers, který zemřel v roce 2003, kdysi ke své televizní úloze uvedl, že věří, že když divákovi nabídne své upřímné já, tak ten mu bude schopný naslouchat způsobem, který může pomoct.

Hanks už ztvárnil řadu skutečných osobností

V novém filmu režisérky Marielle Hellerové si Rogerse zahrála neméně populární osobnost americké audiovizuální tvorby – Tom Hanks. Tomu k ikonickému statusu dopomohl Forrest Gump, který v roce 1994 dosáhl nejvyšších tržeb v amerických kinech a který Hanksovi vynesl i Oscara, nebo namluvení postavičky kovboje Woodyho v animované sérii Toy Story. Ovšem podíl na Hanksově oblíbenosti bude mít dost možná celá jeho kariéra, která zahrnuje mnoho silných hrdinů.

Opakovaně si mimo jiné zahrál ve filmech Stevena Spielberga – Zachraňte vojína Ryana, Chyť mě, když to dokážeš, Terminál, Most špionů nebo posledně Akta Pentagon: Skrytá válka.

S tím se pojí i skutečnost, že se často pouští do projektů zakládajících se na skutečných událostech. Zahrál si tak třeba pilota Chesleyho „Sullyho“ Sullenbergera, o jehož přistání s poškozeným letadlem na řece Hudson natočil film Clint Eastwood. Hanks se také stal Waltem Disneyem ve snímku Zachraňte pana Bankse.

A když vznikal celovečerní film navazující na seriál Simpsonovi a pro jeden gag tvůrci potřebovali prototyp důvěryhodné osobnosti, volba padla právě na Hankse. Jeho casting do filmu o Fredu Rogersovi tak vlastně nebyl překvapením. O kvalitách nového snímku by se mohli příští rok přesvědčit i tuzemští diváci.