Divadlo J. K. Tyla prožívá v Middletownu nostalgii po životě

Divadlo J. K. Tyla zve do Middletownu (zdroj: ČT24)

Křehký, tragikomický i dojemný je příběh o obyvatelích Middletownu. Stejně jako fiktivní městečko se jmenuje i hra současného amerického dramatika Willa Ena, která se v něm odehrává a kterou v české premiéře uvádí plzeňské divadlo J. K. Tyla.

Městečko Middletown je na okraji zájmu okolního světa, stejně jako jeho podivínští obyvatelé. Zatímco kosmonaut – jedna z postav – vnímá z výšky zem jako naprosto úchvatnou, mikrosvět lidí dole není  jednoduchý. „Hra je o nás, o lidech. O našich malých a zároveň velkých životech, podle toho, z jaké perspektivy se na lidský život díváte,“ souhlasí dramaturgyně Johana Němcová. 

„Je to prazvláštní nostalgie po životě, jak ho žít, když ho žijeme teď, jestli ho nežijeme jen ve vzpomínkách, v letargii,“ vysvětluje režisér Marek Němec.

V hořkosladkém příběhu jsou si sice lidé blízko, přesto se často míjejí. Každý z obyvatel má svá přání, starosti i traumata, s nimiž ovšem často zůstává sám. Platí to i pro ústřední dvojici: osamělou paní Swansonovou a podivína Johna Dodge, který se do ní zamiluje, ale svůj cit nedovede dát najevo, což vede k tragickým koncům.   

„Ve svých textech se často zamýšlí nad orální vybaveností člověka, jak artikulovat pocity do slov a jestli to má smysl. Je to téměř jako stvoření světa. Vrací se někam k úplnému základu, kdy ještě všechno nebylo zaneseno informačním a slovním smogem,“ oceňuje na hrách Willa Ena Marek Němec. Od stejného autora nastudoval už dříve i inscenaci Život podle Jonesových, hraje ji pražské Divadlo Ungelt.

Middletown (Divadlo J. K. Tyla)
Zdroj: Divadlo J. K. Tyla/Irena Štěrbová

Eno patří k ceněným současným dramatikům. Dosud napsal šest původních her, jeho monodrama Thom Pain (based on nothing) bylo nominováno na Pulitzerovu cenu pro drama za rok 2005.