Místo munice barvy a štětce. Umělci na východě Ukrajiny rozbíjejí válečnou šeď

Události v kultuře: Umělci na východě Ukrajiny zdobí ulice (zdroj: ČT24)

Východ Ukrajiny ukazuje, že navzdory složité geopolitické situaci na kulturní život nerezignoval. Do průmyslového města Kramatorsk v Donbasu se sjelo devět umělců z různých koutů světa. Takzvanými murály, velkými malbami na zdech domů, oživují šeď tamních ulic.

„Východ jste vy,“ zní název ukrajinského projektu, na kterém spolupracuje devět malířů z celého světa. Na stěnách domů místním ukazují svět v zářivějších barvách, než jak to předvedla válka na východě země. „Obecně lze říci, že podstatou je dostat nějaké zářivé tóny a umění na východní Ukrajinu,“ řekl kurátor projektu Denis Smačeljuk.

Autoři používají moderní technologie a materiály. Nad spreji ale dominuje ruční nanášení barev štětci a válečky.

David Hernandez, který přicestoval ze Španělska, se věnuje ekologickému tématu. „Chci upozornit na problém, s kterým se tato oblast potýká. Plasty a jiný odpad mohou být využity v něco dobrého pro lidi a pro budoucnost,“ nastínil Hernandez.

Murál malíře z Itálie zase symbolizuje naději. „Úplný název díla je Litina a lotus. Lotus autor spojuje s květinou, která může začít kvést za jakýchkoliv současných podmínek na planetě,“ říká kurátor projektu Smačeljuk.

Osm murálů bude pokrývat zdi obytných domů, jeden organizátoři plánují umístit do místního parku. Všechna díla mají být hotova nejpozději do konce listopadu.