Už žádné selfie s lebkami. Kutnohorská kostnice se rozhodla zakázat focení

Reportáž: Kutnohorská kostnice zakáže fotografování (zdroj: ČT24)

Římskokatolická farnost v kutnohorské části Sedlec plánuje zakázat turistům fotografování ve všech svých objektech. Lidé si tak už nepořídí fotografii v Santiniho katedrále Nanebevzetí Panny Marie ani v místní kostnici, která láká turisty na svou makabrózní estetiku. Důvodem je snaha farnosti vrátit těmto místům pietní ráz.

Kutnohorská kostnice v podzemí hřbitovního kostela Všech svatých patří mezi nejnavštěvovanější památky Středočeského kraje a jen letos by ji mělo zhlédnout půlmilionu návštěvníků z celého světa. Ačkoliv už leží mimo památkovou zónu s ochrannou pečetí světového kulturního dědictví UNESCO, pro svou okázalou výzdobu z kosterních pozůstatků láká turisty stejně intenzivně jako na světový seznam zapsané městské centrum.

Podle kutnohorské farnosti se ale naneštěstí ne všichni turisté umí na pietním místě chovat. „Pořizují si různé selfie portréty, kdy za sebou mají lebky. Lebek nebo kostí se ani neváhají dotýkat,“ popisuje chování některých návštěvníků ředitelka organizační složky farnosti Radka Krejčí a za pravdu jí dávají i příspěvky na sociálních sítích opatřené kutnohorským hashtagem.

Podle farnosti je problém hlavně v tom, že lidé pořízené fotografie zveřejňují on-line, a rozhodla proto o plošném zákazu fotografování. V platnost má vstoupit se začátkem nového roku a vedle kostnice se dotkne i mariánské katedrály, kterou navrhoval slavný barokní stavitel Jan Blažej Santini-Aichl.

Farnost: Nejsme hrad hrůzy ani laciná atrakce

„Toto není bizarní hrad hrůzy, toto není laciná atrakce,“ komentuje turistická očekávání od kutnohorské kostnice Radka Krejčí s tím, že farnost počítá i s případným poklesem zájmu.

Nespokojenost návštěvníků ostatně avizují i turističtí průvodci. Argumentují tím, že zahraniční návštěvníci touží po tom si odvézt z Kutné Hory osobní památku a že zákaz focení představuje omezování jejich práva na to si fotografii pořídit.

Farnost si ale stojí za svým. „Lidé, kteří sem jezdí jen pro selfíčko a aby se dotkli lidských ostatků, nejsou segment, na který míříme,“ sdělila Krejčí.

Pohled do kutnohorské kostnice
Zdroj: ČT24/Jan Langer