Objev rodiny i čekání na konec příběhu. Vladimír Mišík po 40 letech vydal sólovou desku

Události: Vladimír Mišík po 40 letech vydal sólovou desku (zdroj: ČT24)

Vychází nová sólová deska Vladimíra Mišíka, kterou hudebník po více než čtyřiceti letech nahrál bez kapely Etc… Na albu Jednou tě potkám, pojmenovaném podle básně Václava Hraběte, je 14 písní s texty od Mišíka nebo jeho oblíbených básníků. Jednu z nich doprovází černobílý videoklip, který rekapituluje muzikantův příběh.

Dvaasedmdesátiletý Vladimír Mišík se na pódiích pohybuje už od šedesátých let. Prošel legendárními kapelami jako Matadors, Blue Effect nebo Flamengo. V roce 1974 pak založil skupinu Etc…, které se nevzdává ani v současnosti a nadále s ní koncertuje. „Ze zdravotních důvodů mám doporučeno spíš nehrát, ale to se mi nechce, takže ještě aspoň čtyři koncerty měsíčně bych rád dával,“ říká muzikant.

Na sólovém albu se ale po více než 40 letech rozhodl pro změnu a k tvorbě nových písní přizval producenta Petra Ostrouchova a nahrál je s novými muzikanty. Sám říká, že chtěl ještě stihnout natočit novou desku. Osobně laděné album se ohlíží za životem, který nenávratně mizí v minulosti.

Kamerou Vladimíra Smutného vypráví Vladimír Mišík svůj životní příběh také ve videoklipu k písni Jednou, který se odehrává v jeho rodné čtvrti – na pražské Letné. Černobílé obrazy zachycují vzpomínky na basketbalová utkání v dětství i na dramatický běh dějin.

Písně podle Skácela i Gellnera

Písně nového alba nabízejí zhudebněné básně Václava Hraběte, Jana Skácela nebo Františka Gellnera, skoro polovina textů je pak přímo z Mišíkova pera. Jeden z nich odkazuje k pobytu v nemocnici kvůli plicní embolii, jiný zase k překvapivému objevu, kdy hudebník před dvěma lety zjistil, že má v Americe osm sourozenců.

Dominantním tématem singlu i celé desky je však podle Vladimíra Mišíka konec příběhu, který jednou jistě přijde, i když může nastat nečekaně a kdykoliv. „Jednou tě potkám. Člověk si není jistý, kdy to bude a jak se to stane. Je jasné, o čem to je. Není to o děvčeti,“ naznačuje Mišík.