Putinovy „zlobivé“ děti či imitátor Sissi: Mezipatra smrt nerozdělí

Praha – Filmový festival pro všechny fajnšmekry snímků na (nejen) téma hledání sexuální identity je po roce zase na scéně. Patnáctý ročník „queer“ akce Mezipatra patří mezi největší události svého druhu ve střední Evropě. Promítne víc než sedmdesátku filmů z celého světa, přičemž většinu v české premiéře. Letošní program nese téma Dokud nás smrt nerozdělí. Vejdou se do něj první lásky, vztahy trvající dekády i vraždící upíři. Pozornost přitahuje mimo jiné dokument Putinovy „Děti 404“ podávající svědectví o životě mladých lidí vzdorujících proti Putinově zákazu šíření homosexuality v Rusku.

Mezipatra jsou zpět (zdroj: ČT24)

Do Mezipater se diváci mohou vypravit od čtvrtka 6. do 17. listopadu. 73 filmů letošního ročníku je queer, tudíž tematizují alternativní sexuální či genderové identity. Napříč snímky se proplétá letošní motto Dokud nás smrt nerozdělí, které ve filmech rezonuje v mnoha podobách.

„S nadšením sledujeme, jak další země uznávají zrovnoprávnění manželství. S hrůzou protestujeme, když přicházejí zákonné restrikce a veřejné odsouzení. V programu letošních Mezipater mají místo první lásky s příslibem věčnosti, vztahy, které přetrvají desetiletí, i ty, které jsou přetrženy příliš brzy a přeživší musí žít dál,“ prozradil ředitel festivalu Aleš Rumpel.

Festival je rozdělen na pět sekcí a nabídka obsahuje několik potenciálních oscarových adeptů. Např. brazilské drama o první lásce V jeho očích, které už si z Berlinale odneslo Teddy Award. Dalším favoritem by mohl být švýcarský dokument Kruh, jenž vzpomíná na konec 50. let, kdy se kolem curyšské oázy svobody pro homosexuály začala utahovat smyčka policejního dohledu. Represi státního aparátu nakousne také snímek Putinovy „Děti 404“, tedy autentická a necenzurovaná sonda do života ruské mládeže čelící Putinovu zákazu o propagaci homosexuality.

Když se tento dokument poprvé promítal v dubnu v Moskvě, do promítání zasáhla skupina anti-gay aktivistů a nacionalistů ve společnosti několika policistů se samopaly. Film označili za dětskou pornografii a diváky s filmaři nazvali „úchyláky“ a „západními agenty“.

Festival nabídne i odlehčená témata – třeba francouzskou komedii Kluci a Guillaume, ke stolu! vyprávějící o tom, jaké je to vyrůstat vedle dvou sportovců, když rádi imitujete císařovnu Sissi a vlastně úplně nezapadáte…

Kompletní program Mezipater najdete ZDE.