Kapela Tool vydala desku Fear Inoculum, ne úplně bez obav

Kapela Tool vydala po třinácti letech novou desku (zdroj: ČT24)

Americká kapela Tool oslaví příští rok třicet let na hudební scéně. Výročí předchází vydáním nové desky. Na album Fear Inoculum, kde kombinuje žánry jako metal nebo progresivní rock, si museli fanoušci počkat dlouhých třináct let.

Poslech skladeb Tool od počátku kapely provázejí pocity naléhavosti a znepokojení, stejné emoce vyvolává i nová deska. I díky tomu, že hlas pětapadesátiletého frontmana Maynarda Jamese Keenana zní na nahrávce jako v době, kdy skupina začínala.

„Od posledního alba uplynulo už tolik času. Samozřejmě jsme měli trochu strach, aby bylo dobré jako to poslední,“ svěřil se v roce 2017. Deska s názvem 10,000 Days vyšla v roce 2006. Jen během prvního týdne se jí ve Spojených státech prodalo víc než půl milionu kusů. Zaujalo i svou výtvarnou podobou, o kterou se postaral kytarista Adam Jones. 

Do povědomí se Tool zapsali také svými texty, jež odkazují k filozofii, spiritualismu a snaží se v posluchačích probudit vzdor. Sám Keenan pohrdá současnými způsoby komunikace a rozhovory do médií poskytuje jen výjimečně. „Vypněte telefony, vypněte počítač, vypněte televizi a běžte ven, promluvte si s někým cizím a zjistěte o něm něco. Mluvte s lidmi osobně,“ nabádal v rozhovoru pro YouTube kanál PowerfulJRE.

Za českými fanoušky osobně Tool přijeli naposledy letos v červnu. S výjimkou posledního songu platil po celý koncert zákaz focení a natáčení na mobily. Kapela totiž chtěla, aby publikum show vnímalo naplno.  Novinku Fear Inoculum si zatím naživo užijí jen posluchači při americkém turné.