Koukat do mobilu a při tom číst knihy. Aplikace nabízejí literaturu pro digitální dobu

Události: Aplikace nabízejí čtení pro digitální dobu (zdroj: ČT24)

Doba strávená koukáním do chytrého telefonu a čtení knih se nemusí vylučovat, tvrdí nakladatelství Albatros. To přichází s aplikací StoryMe, která přináší četbu na pokračování. Místo digitálního lelkování si může čtenář vybrat fantasy, romantiku nebo detektivky. Snadný přístup k elektronickým nebo audioknihám nabízejí stále častěji svým klientům také různé instituce, například pražský IKEM svým pacientům.

Nakladatelství Albatros se proti on-line prokrastinaci rozhodlo postavit přímo na výsostném území Facebooku nebo Instagramu, tedy v chytrých telefonech, po kterých jejich uživatelé často sahají k ukrácení dlouhé chvíle například během cestování v MHD. Díky nové aplikaci si místo toho, aby bezcílně brouzdali po sociálních sítích, mohou v telefonu třeba při čekání na metro číst krátké příběhy.

Aplikace nabízí příběhy různých žánrů od fantasy přes humor, detektivku a romantiku až po čtení, které se věnuje osobnostnímu rozvoji. Čtenář si vybere titul, který ho zajímá, a aplikace mu každý den naservíruje kapitolu.

„Vyberu příběh, kliknu si na něj a vidím, jak je dlouhý, jak je dlouhá jednotlivá část, na kolik dní mi ten příběh vydrží, kolik dní ho budu dostávat. Kliknu si načíst a dostávám kapitolu,“ popisuje fungování aplikace Břetislav Hanzel z nakladatelství Albatros.

Knihy jsou pro aplikaci přímo upraveny. Například úspěšný román Kateřiny Šardické nazvaný Zmizení Sáry Lindertové se dočkal pokračování, které vzniklo přímo pro StoryMe. „Aplikace obsahuje spoustu původního obsahu, který autoři a autorky napsali přímo pro ni, sami rozhodli o tom, kdy se vám otevře který díl,“ říká Barbora Votavová z Albatrosu.

Populární e-knihy

V Česku je ale pořád dost lidí, kteří si troufnou na celý příběh. Kromě klasických papírových knih jsou velmi populární ty elektronické – v roce 2017 se prodal milion kusů e-knih. Mezi ty nejčtenější patří romány českých autorek v čele s Alenou Mornštajnovou.

Snadný přístup k elektronickým nebo audioknihám nabízejí svým klientům také různé instituce, například pražský IKEM. „Pacient se připojí na zdejší wi-fi síť, zadá adresu, která je mu sdělena při příjmu, a dostane se na zábavní portál,“ popisuje vedoucí odboru informatiky IKEMu Petr Raška.

Vítaným zpestřením měsíční hospitalizace je tento portál třeba pro Alenu Pokornou. Sama říká, že z tabletu se jí čte lépe než z vázané knihy. „A audioknížka je zase bezvadná v tom, že můžete mít zavřené oči,“ směje se pacientka a čtenářka.