Odstěhoval se do nebe. Zemřel herec a kaskadér Zdeněk Srstka

Zemřel herec, kaskadér a moderátor Zdeněk Srstka (zdroj: ČT24)

Ve věku 83 let zemřel kaskadér, moderátor a herec Zdeněk Srstka. Smutnou zprávu České televizi potvrdil jeho syn Jiří. Srstka se zapsal především jako představitel menších komediálních rolí. Televizním divákům je známý jako dlouholetý moderátor pořadu o zvířatech Chcete mě?

Zdeněk Srstka nebyl sice hercem velkých rolí, ale přesto měl štěstí na několik nezapomenutelných. K nim patří například komedie Marečku, podejte mi pero, kde coby jeden z žáků večerní školy pronáší proslulé: „Hliník se odstěhoval do Humpolce“.

Do epizodních komediálních partů ho režiséři obsazovali především v sedmdesátých a osmdesátých letech, kdy si popularitu získal i v televizním zábavném pořadu Možná přijde i kouzelník. Na plátně se objevil v komediálních snímcích Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Slavnosti sněženek či Rozpuštěný a vypuštěný, kde se zase zapsal svými „kachnami“. Filmaři mu ale svěřili i vážnější postavy, třeba v seriálu Sanitka.

Zdeněk Srstka je zapsán v titulcích desítek filmů, před kameru se přitom nedostal nejprve jako herec, ale jako kaskadér. K této profesi původně vyučeného elektromontéra ho přivedla sportovní kariéra – věnoval se vzpírání a zápasu, jako vzpěrač se účastnil i olympiády v Římě. Jeho „siláctví“ rádi využívali i režiséři. Svaly ukázal jako pistolník v parodii Limonádový Joe nebo stěhovák v Kulovém blesku. Nicméně filmování ani kaskadérství pro něj nebyly prací na plný úvazek, více než třicet let byl správcem na kolejích ČVUT, provozoval také hospodu.

A lidovými se díky Zdeňku Srstkovi staly nejen hlášky z filmů, ale také název televizního pořadu Chcete mě? V moderování relace o zvířatech a způsobech, jak jim pomoci, se střídal se zpěvačkou Martou Kubišovou.