Kupka, Štyrský, Čapek nebo Toyen. Dvě výstavy představují Generace spolku Mánes

Události v kultuře: Výstava Generace spolku Mánes (zdroj: ČT24)

Možnost projít se učebnicí dějin českého výtvarného umění nabízí dvě současné výstavy v Praze, které připomínají více než 120 let tvorby Spolku výtvarných umělců Mánes. Dvojvýstava nazvaná Generace představuje osobnosti typu Antonína Slavíčka, Maxe Švabinského, Emila Filly, Otto Gutfreunda, Václava Špály, Jana Zrzavého, Jindřicha Štyrského, Františka Kupky, Josefa Čapka nebo Toyen.

„Výstava představuje šest generací Mánesa, od roku 1887, kdy byl Mánes založen, až k dnešku. Generace šly pěkně za sebou, jedna silnější než druhá, velmi významné osobnosti,“ říká předseda spolku Mánes Ivan Exner.

Jejich umělecký názor spojoval vlastenectví, moderní přístup a zájem o světový kontext. „Například Emil Filla byl motivován německým expresionismem na začátku století, potom přešel k inspiracím, které přišly z Francie. Byl velmi výrazným avantgardním autorem, který za sebou přitáhl celou generaci mladých lidí,“ říká Ivan Exner.

Mánes světový

Spolek Mánes přitom nespojoval jenom generace umělců. Čestnými členy se stali také prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Beneš. A v seznamu zahraničních členů se objevila proslulá jména jako Salvador Dalí, Edvard Munch anebo Pablo Picasso.

Zásadní spojkou se stal spisovatel a kreslíř Adolf Hoffmeister, který proslul mimo jiné mistrovskými karikaturami. „Adolf Hoffmeister byl významným článkem, jehož prostřednictvím došlo k setkáním právě s Pablem Picassem, Georgesem Braquem a dalšími Francouzi,“ upozorňuje Exner.

Více než dvě stovky děl generací spolku Mánes jsou nyní k vidění na dvou místech. Výstava Generace původně zaplnila stěny karlínské Galerie Kooperativy, od konce června je pak rozsáhlá expozice ještě rozšířena o komorní prostor Novoměstské radnice. Tam výstava potrvá do konce srpna, v Karlíně pak až do poloviny září.

Výstava Generace je předzvěstí významného výročí. V příštím roce totiž spolek oslaví 200 let od narození svého patrona Josefa Mánesa.