Erotika a móda. Museum Kampa vystavuje fotografie Helmuta Newtona

Museum Kampa vystavuje fotografie Helmuta Newtona (zdroj: ČT24)

Museum Kampa vstavuje dílo proslulého fotografa Helmuta Newtona. Erotické a ve své době velmi provokativní snímky představuje v porovnání s díly jeho současníků. Na výstavě je promítán také dokument o Newtonovi z roku 1989, který natočil Adrian Maben.

Výstava, která v Museu Kampa potrvá až do 28. října, vznikla ve spolupráci s galerií Kicken Berlin. Její zakladatel Rudolf Kicken tvořil bohatou kolekci Newtonových snímků od osmdesátých let minulého století.

Museum Kampa návštěvníky seznamuje také s autory, kterými se Newton inspiroval. Patřil mezi ně například i český fotograf František Drtikol. Pro znázornění Newtonova odlišného přístupu k práci jsou jeho fotografie vystaveny vedle snímků současníků.

Část výstavy nazvaná České stopy vychází z Newtonovy návštěvy Prahy v roce 1988. Představuje výběr z děl Gabiny Fárové a Tona Stana. Při Newtonově pobytu zde se podíleli na vzniku několika jeho fotografií.

Z výstavy Helmut Newton in Dialogue
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Lákavou součástí výstavy je postel se stropním zrcadlem. Návštěvníci si tu mohou pořídit vlastní autoportrét, podobný tomu, který si vytvořil Newton v roce 1971 v Paříži.

Výstava nazvaná Helmut Newton in Dialogue. Móda a fikce navazuje na předchozí projekty Musea Kampa s módní tematikou. Loni představilo dílo fotografa Cecila Beatona, v roce 2017 své prostory propůjčilo botám Manola Blahnika.

Helmut Newton se narodil v roce 1920 v Německu. Kvůli židovskému původu přesídlil do Austrálie. Pro různé redakce Vogue pracoval 23 let. Kromě modelek fotografoval slavné osobnosti, například Andyho Warhola, Karla Lagerfelda nebo Palomu Picasso. Zemřel v roce 2004 v Los Angeles.