Dobrodružné století Miroslava Zikmunda se vešlo do 90 minut

Zlín - Dá se bohatý, dobrodružný a dlouhý životní osud cestovatelských legend povyprávět za hodinu a půl? To je otázka, na kterou v pondělí večer ve Zlíně odpověděla předpremiéra celovečerního dokumentu Století Miroslava Zikmunda režiséra Petra Horkého. Slavnostní událost si nenechal ujít ani hlavní protagonista.

„Zhustit život dvou lidí, v mém případě skoro stoletých, do 88 minut je nadlidské - a to Petr dokázal,“ chválil režiséra Zikmund.

Dokument vznikal čtyři roky. Jeho základem se staly deníky, které si Zikmund vede a archivuje od útlého dětství. Cestovatelskou legendu pojí s režisérem Petrem Horkým dvacetileté přátelství. Dohodli se, že žádné téma ve filmu nebude tabu - ani osobní sféra nebo přímá konfrontace se svazky StB. „Překvapilo mě, že fotil K. H. Franka, inauguraci Edvarda Beneše, že dělal překladatele ruským a americkým armádám na konci války,“ vyjmenoval Horký.

Miroslav Zikmund: Nehraju si na herce (zdroj: ČT24)

Století Miroslava Zikmunda se režisérovi nakonec podařilo vtěsnat do hodiny a půl velmi úspěšně - první publikum odměnilo dokument bouřlivým potleskem. Po projekci ještě slavný cestovatel pobesedoval s diváky. Mluvil hlavně o parťákovi Jiřím Hanzelkovi. Bez něj by totiž film o jednom velkém životním dobrodružství nikdy nevznikl.

Oficiální premiéra je naplánována na 3. září do pražské Lucerny. Druhý den vstoupí film do kin.

Miroslav Zikmund společně s Jiřím Hanzelkou (1920–2003) navštívili 114 zemí a 6 světadílů, napsali dvacítku knih a ve světě proslavili bývalé Československo i vozy Tatra. První cestu podnikli v letech 1947 až 1950. Z jejich putování vzniklo mnoho rozhlasových reportáží, natočili kolem 150 krátkých a čtyři celovečerní filmy. Po srpnové okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968, kterou oba cestovatelé odsoudili, jim komunisté zakázali cestovat i publikovat.

Po pádu komunistického režimu se Zikmundovi podařilo splnit si cestovatelský sen a navštívit Austrálii, která z harmonogramu druhé výpravy vypadla. Opětovně se vydal i na Sibiř a Srí Lanku. V roce 1993 dostali Hanzelka se Zikmundem Cenu Egona Erwina Kische a v roce 1999 jim prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy. Zikmund letos na jaře převzal čestný doktorát na Univerzitě Tomáše Bati.