Recenze: Obří populista, rasismus či krize elit. David Zábranský balancuje na hraně provokace

V posledních letech bychom nenašli mnoho českých románů, které vyvolaly takové pozdvižení jako předloňský titul Za Alpami Davida Zábranského. Ten nyní publikoval novou knihu Logoz aneb Robert Holm, marketér dánský. Opět bude rozruch?

Pozornost, již na sebe román Za Alpami strhnul, se netýká ani tak čtenářského zájmu, který byl na poměry soudobé české prózy slušný, nýbrž především reakce kritiků a recenzentů. Vedle pochvalných, ba nadšených kritických textů se Zábranského román dočkal i verdiktů nemilosrdných (jmenovat lze například text Evy Klíčové pro Salon Práva či kritiku Marty Ljubkové pro revue Souvislosti), jež nakonec motivovaly Petru Hůlovou k sepsání sloupku Fackovací panák David Zábranský.

David Zábranský / Logoz aneb Robert Holm, marketér dánský
Zdroj: Větrné mlýny

Spisovatelka si zde posteskla, že tuzemští kritici dlouhodobě volají po angažované literatuře, avšak když se jim společensky angažovaný román konečně dostane do rukou, zůstávají nespokojení, protože „nevolali totiž po ,společenské angažovanosti' jako takové, ale po společenské angažovanosti určitého zcela konkrétního typu“.

Jenže většina kritických textů se daleko spíš vyhrazovala vůči literárním kvalitám inkriminovaného románu než vůči autorově angažovanosti, jak ostatně zde v Artzóně.cz zdůraznil Ondřej Nezbeda.

Zábranskému zkrátka není cizí vyjadřovat se (nejen) prostřednictvím svých děl k aktuálním společenským a politickým otázkám. Často a rád balancuje na hraně provokace, o čemž svědčí například divadelní hra z roku 2016 Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny.

V tomto monodramatu, které napsal pro pražské Studio Hrdinů, promlouvá autor ústy herce Stanislava Majera o svém vztahu k prezidentu Zemanovi, k hipsterům či k takzvané pražské kavárně. Tedy o tématech, jež byla v době uvedení hry živá a diskutovaná. Působivost tohoto kusu je do velké míry založena na tom, že autor má na věci, o nichž pojednává a o nichž Majer na jevišti promlouvá, opačný názor než zmíněný herec – a s ním i obvyklí návštěvníci holešovické scény…