Klip týdne: Madonna tančí temný balet jako performanci na Johanku z Arku

S novinkou v podobě skladby Dark Ballet se tento týden představila královna popu Madonna. Temný vizuál je poctou Johance z Arku, hrdince a mučednici, jež stanula v čele francouzských vojsk za stoleté války v boji proti Angličanům a posléze byla upálena za kacířství.

 „Jeden život je vše, co máme, a žijeme ho, jak věříme v jeho životě. Ale obětovat to, co jste, a žít bez víry, to je osud strašnější než umírání. “
Johanka z Arku

Nové video Madonny ke skladbě Dark Ballet je velmi odvážné a umělecké. Svérázně vypráví příběh francouzské hrdinky, která vedla vojáky k vítězství v mnoha bitvách, a nakonec byla upálena na hranici.

Vizuál sleduje tuto cestu k popravě a ukazuje bolest a odolnost, která z Johanky učinila postavu mučedníka, jež dokázala přežít i v moderní popkultuře. Všichni jsme slyšeli o jejích úspěších na bitevním poli, ale tato intimní zpověď představuje zcela odlišný pohled na jednu z nejznámějších postav v historii.

„Bojovala s Angličany a vyhrála, ale Francouzi stejně nebyli šťastní. Stále ji posuzovali,“ říká Madonna ve svém prohlášení, které nový klip doporvází. „Říkali, že je to muž, říkali, že je lesbička, říkali, že je čarodějnice, a nakonec ji spálili na hranici. A ona se nebála. Obdivuji to.“

Dark Ballet obsahuje prvky Louskáčka (1892), klasického díla skladatele Čajkovského a je již pátým singlem z Madonnina nového, čtrnáctého alba Madame X, které vyjde příští pátek, tedy 14. června.

Hlavní hrdinku ztvárnila v šestiminutovém epickém videu rapperka Mykki Blanco, což je ženské alter ego umělce Michaela Quattlebauma Jr., známého amerického performera, básníka a aktivisty.

Michael Quattlebaum Jr. alias Mykki Bianco jako Johanka z Arku ve videoklipu Dark Balet
Zdroj: ČT24/YouTube

„Prošel jsem tuto zemi, černou, královskou a HIV pozitivní, ale žádné přestupky proti mně nebyly tak silné jako naděje, kterou mám v sobě.“ 
Mykki Blanko

Madonna Louise Veronica Ciccone Ritchie, známá hlavně pod mononymem Madonna, (*16. srpna 1958 Bay City, Michigan) je populární americká zpěvačka, skladatelka, tanečnice, herečka, režisérka, producentka, módní ikona a spisovatelka. V 80. letech byla označována za sexuální symbol. Je také označována za královnu moderní hudby a bulváru. Je zapsaná v Guinessově knize rekordů jako nejúspěšnější umělkyně všech dob.
Do prosince 2005 vydala dvanáct platinových alb certifikovaných společností RIAA, podle které se ve Spojených státech prodalo 65 milionů kopií jejích alb. Podle Warner Bros. prodala celosvětově přes 200 milionů alb a 115 milionů singlů. Je nejlépe prodávanou zpěvačkou všech dob.

Až do konce roku 2008 žila ve Velké Británii se svým manželem, Guyem Ritchiem, se kterým má syna jménem Rocco narozeným v roce 2000. V listopadu 2008 média informovala o jejich rozvodu. V říjnu 2006 adoptovala v africké zemi Malawi třináctiměsíčního chlapečka Davida Bandu. Z dřívějšího vztahu s Carlosem Leonem má Madonna ještě dceru Lourdes narozenou v roce 1996.

Diskografie: 
1983 Madonna
1984 Like a Virgin
1986 True Blue
1989 Like a Prayer
1990 I'm Breathless
1992 Erotica
1994 Bedtime Stories
1997 Ray of Light
2000 Music
2003 American Life
2005 Confessions on a Dance Floor
2008 Hard Candy
2012 MDNA
2015 Rebel Heart
2019 Madame X

Zdroj: Wikipedia

Madonna
Zdroj: ČT24/NME.com