Žádné Kokosy na sněhu. Teenagery z Náchoda a Maroka spojil Letní hokej

Ukázka: Letní hokej (zdroj: Cinema Arsenal)

Juniorští hokejisté z Náchoda odjeli na soustředění do marockého Salé. Mladí hokejisté z Maroka pak na oplátku přijeli do východních Čech. Naučili se Češi v Maroku smlouvat? A pochopili Maročané v Čechách, co je ofsajd? Setkání dvou odlišných kultur sleduje dokumentární komedie Letní hokej Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové. Do kin vstoupí 18. července, v souvislosti s mistrovstvím světa v ledním hokeji představuje první ukázku.

Námět na dokument zavolal Rozálii Kohoutové zástupce velvyslance v Maroku Jan Czerny. Dokumentaristka podle svých slov očekávala, že o Maročanech hrajících lední hokej může vzniknout nanejvýše vtipná sonda ve stylu filmu Kokosy na sněhu. Komedie z roku 1993 popisuje cestu Jamajčanů na zimní olympijské hry, přestože „někteří lidé nevěří, že jamajský bob zvítězí“. 

Z cesty do Maroka ale nakonec vykrystalizovalo jiné, i když související téma. Soustředění, v němž hokejoví teenageři mají možnost poznat navzájem nejen zemi toho druhého, ale i život přímo v rodinách. Hokej je tak zdánlivě jediným pojítkem mezi dvěma kulturně odlišnými světy: muslimským a východočeským.

Humor náctiletých a uprchlická krize

„Uprostřed právě propuknuté uprchlické krize, kdy většina Čechů zaujala vůči muslimům negativní postoj převážně bez jakékoliv znalosti této kultury, jsem začala marockým hokejistům fandit. Ve stejnou chvíli jsme s Tomášem Bojarem dodělávali náš první společný film FC Roma. Shodou okolností dokument FC Roma také mluví o sociálně-politickém tématu na pozadí všeobecně známého sportu. Romové chtějí hrát fotbal, Češi s nimi ale hrát nechtějí,“ připomíná Kohoutová.

Otázky a témata, která v souvislosti s uprchlickou krizí řešila Evropa, jsou tak přirozeně nahlíženy juniorskými hokejisty obou zemí. Náctileté sportovce přitom nesvazuje žádná politická korektnost.

Letní hokej (2019, režie: Tomáš Bojar, Rozálie Kohoutová)
Zdroj: ČT

„Filmy, které mají jasné prvoplánové sdělení, jasný emocionální apel a jasný společenský účel, mi koneckonců nikdy moc neříkaly. Doufám, že Letní hokej není takový. Že to není pamflet, ale jemné pozorování světa ve vší jeho nejednoznačnosti. Že ten film nic nepřikrášluje, že nehledá idylu tam, kde žádná idyla není, ale zároveň ani na obzoru nevyhlíží blížící se apokalypsu,“ shrnuje druhý z dokumentaristů Tomáš Bojar. 

Letní hokej vznikl v produkci společnosti Cinema Arsenal, koproducentem je Česká televize.