Kritizovaná ředitelka Čapkova památníku opustí svůj post příští týden

Reportáž: Jermanová mluví o konci ředitelky Čapkova památníku (zdroj: ČT24)

Alice Seidlová opustí příští týden funkci ředitelky Památníku Karla Čapka. Oznámila to poté, co ji k odchodu pobídla středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Angažování Seidlové vzbudilo v uplynulých dnech kontroverze mimo jiné proto, že je snachou krajského radního pro školství.

„Vzhledem k okolnosti, že si dědictví bratří Čapků a Ferdinanda Peroutky zaslouží jinou mediální pozornost než současnou mediální polemiku, rozhodla jsem se rezignovat na místo ředitelky památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše ke dni 27. 5. 2019,“ stojí v rezignačním dopise.

V případném novém výběrovém řízení se chce Seidlová o funkci znovu ucházet. Kromě negativních ohlasů se jí podle tiskové zprávy kraje totiž dostalo i podpory, například od rodiny Palivcových, v jejichž objektu se památník nachází. Uvedla také, že se jí během krátkého působení ve funkci podařilo zabezpečit venkovní jeviště a sjednala posílení pracovního týmu průvodců.

Hejtmanka se Seidlovou hovořila a požádala ji, aby zvážila rezignaci. „Ona mi k tomu šla naproti, protože říkala, že nechce poškozovat dál jméno památníku, přestože se cítí nevinná ve všech ohledech,“ uvedla Pokorná Jermanová.

Rada kraje se bude rezignací Seidlové zabývat příští pondělí, kdy by Seidlová měla radním ještě přednést, jaké záměry s památníkem měla.

Výhrady uměleckých spolků

Památník Karla Čapka ve spisovatelově prázdninovém sídle na Strži nedaleko Dobříše změnil své vedení letos na jaře po čtyřiadvaceti letech, když Alice Seidlová nahradila odbornici na Čapkovu tvorbu Kristýnu Váňovou.

Ta také výběrové řízení do čela památníku zpochybnila a znepokojení nad novým vedením vyjádřily Herecká asociace, Český filmový a televizní svaz FITES a Společnost Ferdinanda Peroutky.

Členy některých uměleckých organizací udivilo i Seidlové vyjádření do médií, že Čapkovo dílo zná ze školy a památník navštívila jako studentka. Deník N upozornil, že jednatřicetiletá právnička je snachou krajského radního pro školství Zdeňka Seidla (ČSSD) a nemá k památníku ani Čapkovi bližší vztah.

Cíle? Svatby, cyklisté a nový web

Herecká asociace a FITES navíc vyzvaly Pokornou Jermanovou k prověření soutěže – podle dřívějšího vyjádření hejtmanky bylo výběrové řízení v pořádku. Kraj nicméně vyslyšel volání po tom, aby zveřejnil koncepci, se kterou nová ředitelka památníku uspěla ve výběrovém řízení.

Novináři obdrželi třístránkový dokument shrnující cíle nové ředitelky. Seidlová avizovala dokončení výstavby čističky odpadních vod, upgrade návštěvnického zázemí či úpravu návštěvního řádu. Zavázala se pořádat více než deset výstav ročně (tak jako dosud) a expozice obnovovat co pět až deset let.

Památník měl mít podle jejích záměrů také nové webové stránky a využívat efektivněji sociální sítě. Seidlová počítala i s větším využitím zahrady, například pro svatební obřady, a zatraktivněním místa pro cykloturisty. Dlouhodobá koncepce počítala s vícezdrojovým financováním provozu a sháněním dotací nebo sponzorů.