Filmová upoutávka týdne: Když netvoříš, jsi hrozba společnosti. Cate Blanchettová je Bernadette

Americký nezávislý filmař Richard Linklater se proslavil trojicí filmů Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí, v nichž nechal s devítiletými rozestupy rozmlouvat o životě Ethana Hawkea a Julii Delpyovou. Do nového snímku Where'd You Go, Bernadette (Kde se touláš, Bernadetto) obsadil Cate Blanchettovou jako tvůrčí ženu, která se jednoho dne sebere a bez oznámení zmizí. V českých kinech by se měla objevit v srpnu.

„Lidi jako ty musí tvořit. Když netvoříš, stáváš se hrozbou pro společnost,“ čelí výtce Bernadette Foxová. Kdysi slavná architektka trpící agorafobií se totiž už jenom stará o domácnost a mnohdy se dostává do konfliktů se sousedy.

Po letech věnovaných rodině ji však vábí znovu se otevřít své tvůrčí vášni. A tak se jednoho dne vytratí a zanechá po sobě jenom otevřené okénko v koupelně. Její dospívající dcera Bee se pak snaží vypátrat, co se s matkou stalo, a při tom objevuje i matčinu strastiplnou minulost.

Hlavní roli v adaptaci knihy Marie Sempleové získala Cate Blanchettová. „Nešlo jen o to, jak komplexní a bolestně absurdní její život je, ale i způsob, jakým se sama staví proti světu,“ poznamenala herečka ke své roli pro Entertainment Weekly. „Nakonec byl nejtěžší věcí její tón. Jednou věcí je neúprosně zatrpklý vnitřní hlas v románu, jinou věcí je ho slyšet na plátně.“ 

Blanchettová patří mezi zkušené herečky s dvěma oscarovými triumfy (Letec a Jasmíniny slzy) a mnoha dalšími nominacemi. Pro australskou rodačku byl prvním velkým úspěchem historický snímek Královna Alžběta, v němž si zahrála titulní britskou panovnici z šestnáctého století.

Do mainstreamového povědomí se pak dostala díky trilogii Pán prstenů, kde ztvárnila elfí vládkyni Galadriel. K postavě se vrátila i později, když se točila prequelová trilogie Hobit.

Objevila se ale i v řadě menších projektů. Její filmografie mimo jiné čítá Nebe Toma Tykwera, Kafe a cigára Jima Jarmusche, Život pod vodou Wese Andersona, Babel Alejandra Gonzáleze Iňárritua nebo Podivuhodný případ Benjamina Buttona Davida Finchera.

Režisér, který často experimentuje

Do filmové řečí knihu Kde se touláš, Bernadetto, která se skládá i z různých dopisů, vzkazů a účtenek, převedl scenárista a režisér Richard Linklater. Výrazný americký autor často tvoří vlastní věci a vymezuje se vůči klasickému vyprávění. Stopu zanechal už jednou ze svých prvotin, Flákačem, v němž místo několika hlavních postav zachytil řetězec setkání a konverzací několika desítek lidí z texaského Austinu.

Ve své trilogii Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase věnoval pozornost jenom jedinému páru, který nechal rozmlouvat při toulání Vídní, Paříží a po řeckém poloostrově. Jeho možná největším triumfem bylo Chlapectví, které natáčel dvanáct let a které mu před čtyřmi roky vyneslo oscarovou nominaci za nejlepší film, režii i scénář.