David Drábek čeká na Revizora. Připravil mu dada satiru pro mocipány

Revizor v Městských divadlech pražských (zdroj: ČT24)

Nikolaj Vasiljevič Gogol, Woody Allen a trochu i Charlie Chaplin ovlivnili inscenaci divadelní klasiky Revizor v Městských divadlech pražských. Hru ruského dramatika uvádí v autorské úpravě a režii Davida Drábka jako absurdní, a přitom temnou grotesku.

Gogolova hra měla premiéru před více než sto osmdesáti lety. Příběh o sebrance zkorumpovaných městských představitelů, kteří bezvýznamného úředníčka považují za carského kontrolora, na aktuálnosti ale nic neztrácí. Jak ostatně dokládá jeho opakované uvádění.

„Revizor – to je věčná anekdota. Tahle historka, kterou původně vyprávěl Gogolovi Puškin a která se posléze strašně nelíbila carovi, nejen že je stále vtipná, ale pořád rezonuje. Vidět mocipány, jak se třesou, kroutí, odhalují a ztrapňují, má zkrátka i dnes potenciál velmi potěšit diváka,“ poznamenala dramaturgyně Markéta Bidlasová.  

Zkoušení Revizora (Městská divadla pražská)
Zdroj: Kamil Košun/Městská divadla pražská

Situace satirické komedie rozehrává režisér Drábek do nejkrajnějších poloh absurdity. Inspiroval se mimo jiné filmem Láska a smrt, jímž Woody Allen vzdal v roce 1975 poctu carskému Rusku.

„Je to takové dadaistické domýšlení. Když se něco odehrává na rybníku, je to celé Potěmkinova vesnice. Nebo když někdo – a to je pocta groteskám Charlieho Chaplina – sní se svým sluhou zařízení pokoje, protože má záchvat hladu, tak je to jako ve Zlatém opojení,“ uvedl ke své úpravě Drábek.

Podobenství politiky se hra nevyhnula

Dodává, že Gogolovu předlohu rozvedl pro její rozvernost, kterou v ní vidí, nikoliv aby na ni roubovali současnou politickou aktualizaci. I když podobenství politiky ve hře je. „S velkou chutí nadáváme na politiku, ale lidi nahoře jsou zrcadlový obraz toho, co je na všech úrovních, i těch nejnižších,“ domnívá se. 

Tvůrci se nezalekli ani předchozích inscenací Revizora, včetné té snad nejslavnější z Činoherního klubu s Jiřím Kodetem, Pavlem Landovským a Josefem Abrhámem. „Kdybychom šli opatrně jako tichošlápci před odkazem jiných Revizorů v minulosti, nikam bychom se neposunuli,“ poznamenává Václav Kopta. V pražském nastudování si zahrál hejtmana, jeho ženu ztvárnila Pavla Tomicová.

Na scénu Divadla ABC přijede Revizor v premiéře 27. dubna.