Poslechněte si: Pražské orchestry spojily síly na benefičním koncertu pro Notre-Dame

Benefiční koncert pro katedrálu Notre-Dame (zdroj: ČT24)

Obnovu katedrály Notre-Dame v Paříži podpořil v úterý večer benefiční koncert, který uspořádala Česká filharmonie ve spolupráci s dalšími pražskými orchestry. Koncert z pražského Rudolfina přenášela živě mimo jiné i stanice ČT art.

„Při sledování záběrů na hořící katedrálu Notre-Dame jsme cítili hluboké pohnutí a potřebu podpořit Francii při obnově jedné z nejvýznamnějších duchovních staveb Evropy. Ještě týž večer jsme se proto spolu s dalšími pražskými orchestry rozhodli uspořádat benefiční koncert v Rudolfinu s ikonickým národním duchovním dílem Stabat Mater od Antonína Dvořáka,“ vysvětlil koncertní podporu poničené památce generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Vedle předního tuzemského tělesa se do koncertu zapojily Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Symfonický orchestr hl. m. Prahy – FOK, PKF - Prague Philharmonia a všechna kolektivní tělesa Národního divadla a Státní opery. Taktovky se ujme dirigent Tomáš Netopil.

Notre-Dame je nejen symbolem Francie, ale i významnou památkou evropského historického a kulturního významu. Právě k těmto hodnotám bychom se měli hlásit a takový koncert takovou příležitostí je.
Tomáš Motl
výkonný ředitel ČT art

Koncert přenášel v přímém přenosu kanál ČT art, Český rozhlas Vltava a také francouzská televizní stanice France Culture. „Byl zřízen speciální účet a během vysílání koncertu mohou lidé pomocí DMS přispět jakoukoliv částkou. Mají tak příležitost pomoct a zároveň se prostřednictvím televizní obrazovky účastnit poměrně unikátního projektu, kdy na jednom pódiu se sejdou významné české orchestry,“ uvedl výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl. 

Česká filharmonie podporuje také další sbírku na obnovu katedrály Notre-Dame, kterou vyhlásilo Národní technické muzeum s podporou ministerstva kultury, pražského magistrátu a Univerzity Karlovy.  Podle vyjádření ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) „finanční dary pomohou dobré věci a zachování kulturního symbolu pro další generace“. Číslo účtu veřejné sbírky „Obnova katedrály NOTRE-DAME“ je 1159698550207/0100.

Lidé mohou na Notre-Dame přispívat i prostřednictvím sbírky, kterou minulý týden vyhlásila Česká biskupská konference. Za necelý týden se vybralo 285 tisíc Kč. Číslo konta této sbírky  je 5304779730/2700 a variabilní symbol 910770. 

Slavnou katedrálu zasáhl požár minulé pondělí, než se ho podařilo o den později uhasit, shořela střecha, krov a plameny zničily i špičatou věžičku nad chrámovou lodí, takzvaný sanktusník. Navíc se zřítila část klenby. Na místě pracují statici, kteří posuzují, zda konstrukce stavby vydrží. Příčina neštěstí zatím není známa, vyšetřovatelé se ale domnívají, že požár mohla způsobit závada na elektrickém zařízení.