Filmová upoutávka týdne: Rychle, zběsile i s nadsázkou. Hobbs a Shaw šlápnou na plyn

Filmová série Rychle a zběsile nabrala v posledních letech rychlost takřka zběsilou. Než dojde na další pokračování, nechce studio svůj výdělečný materiál nechat jen tak ležet, a tak dostanou diváci příběh dvou vedlejších postav v podání Dwaynea Johnsona a Jasona Stathama, které doplní Idris Elba. Upoutávka ukazuje, že jejich film pod názvem Hobbs a Shaw nebude o nic méně výbušný a šílený.

Série Rychle a zběsile je symbolem automobilového adrenalinu na plátnech kin už od roku 2001, kdy si odbyl premiéru první díl. Od té doby se značka v kinech objevila ještě sedmkrát a stal se z ní nečekaný komerční hit.

Přitom to se sérií vůbec nevypadalo dobře. Úvodní film s Paulem Walkerem a Vinem Dieselem v hlavních rolích utržil v amerických kinech ještě poměrně slušných 144 milionů dolarů, ale výkon druhého a třetího dílu přibrzdil. Trojka s podtitulem Tokijská jízda se už nedostala ani přes sto milionů. Zřejmě se na tom podepsala i absence hlavních hvězd minulých dílů. Další produkci to nezastavilo, série spíš začala hledat své silné stránky a začala se posouvat od závodních filmů k akční podívané s přepálenými nápady. Mimo jiné se vrátili Vin Diesel i Paul Walker.

Komerční vzkříšení korunoval sedmý díl, který překonal na celosvětových tržbách hranici miliardy dolarů – z kin nakonec přepočítával 1,5 miliardy. Ten rok byly úspěšnější jenom Star Wars a Jurský svět. Podobně jako u Temného rytíře zvýšila povědomí o filmu předčasná smrt jednoho z herců – Paula Walkera. Sílu značky ale potvrdil i dosud poslední snímek, který předloni zopakoval více než miliardové tržby.

Frančíza neřekla své poslední slovo

A studio Universal neplánuje výdělečnou frančízu opouštět. V plánu jsou dvě další pokračování, přičemž „devítka“ má do kin dorazit v příštím roce, k její režii se vrací Justin Lin, který tuto pozici zastával už u čtyř filmů série.

Nejdřív ale letos otestuje divácký zájem takzvaný spin-off, který se zaměřuje na vedlejší postavy – federálního agenta Lukea Hobbse v podání Dwaynea Johnsona a Deckarda Shawa, který v sérii začínal v úloze padoucha a kterého si zahrál Jason Statham. Oba herci už platí za současné akční ikony a tenhle snímek může jejich renomé posílit.

Film Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw
Zdroj: CinemArt

Při zemi, ale nad věcí

Režii filmu Hobbs a Shaw dostal na starost David Leitch, který začínal jako kaskadér, ale několika nedávnými filmy dokázal, že dovede akční podívanou také uřídit. Spolustvořil Johna Wicka, který oživil kariéru Keanu Reevese, a samostatně zrežíroval Atomic Blonde: Bez lítosti a druhého komiksového Deadpoola.

Ohledně své novinky říká, že chtěl, aby se od zbytku série lišila, už proto, že vlastně startuje něco úplně jiného. „Chtěli jsme, aby byl film víc zaměřen na postavy, hodně pro ně bude v sázce,“ uvedl Leitch v rozhovoru pro Collider.

„Když se podíváte na první Rychle a zběsile, měli tam ústřední skupinu, s níž se mohli posouvat vpřed po mnoho filmů. I my musíme vytvořit svět, který bude mít potenciál růst,“ dodal. Stranou ale nezůstane ani akce, což potvrzuje i upoutávka. A přestože Leitch tvrdí, že se chtěl s filmem držet víc při zemi, trailer láká i na odlehčenou zábavu, která se nebude brát až tak vážně. Do tuzemských kin dorazí v srpnu.