Na Jezerce otevřeli Pánský klub pro eroticky závislé. Není to jen řachanda, říká Šteindler

Divadlo Na Jezerce zve do Pánského klubu (zdroj: ČT24)

Divadlo Na Jezerce zve do Pánského klubu. V komedii o mužích, kteří řeší nejen závislost na sexu, se na této pražské divadelní scéně poprvé objevují Milan Šteindler a Zdeněk Žák. Autorem novinky je Matěj Balcar, který hru zároveň režíroval. Původně nápad rozpracoval pro internetový seriál, z něhož ale sešlo. Vznikla tak nakonec divadelní hra, která divákům ukazuje, že správný léčivý postup může i v drsném muži odhalit citlivou stránku.

Na terapeutickém sezení se setkává pět mužů. Každý je jiného věku a jiné profese, ale řeší stejný problém. „Jde o terapii pro eroticky závislé. Vede ji terapeutka, která nemá ráda chlapy,“ uvozuje do příběhu Balcar. K inscenaci ho prý inspirovaly partnerské problémy z jeho okolí.

„Hra ale především hledá smířlivost vůči lidem. Dneska je velmi lehké v médiích, ale i mezi přáteli někoho očernit, že je špatný, protože udělal tohle nebo tohle. Ale nikdo se neptá, co ho k tomu vedlo. A mně přišlo zajímavé pojmout nevěru z pohledu lidí, kteří se jí dopustili. Jak postupně odloupáváme slupky charakterů, zjistíme, že člověk, o kterém jsme si třeba v první půlce představení mysleli, že je hovado, se vyvrbí jako smutný a sympatický člověk,“ domnívá se režisér.

Vulgární buran s noblesou? Jedině Šteindler

Obsazení některých postav z Pánského klubu prý bylo náročnější vybrat, proto nabídl roli Milanu Šteindlerovi, i když není členem souboru Divadla Na Jezerce. „Je těžké najít herce, který zahraje vulgárního burana s jistou noblesou tak, aby ho lidé měli rádi. A Milan má to kouzlo, že mu věříte, že je buran i chytrý chlap,“ nepochybuje Balcar.

Šteindler ve hře představuje padesátníka Edu, majitele cykloservisu, jehož na terapii poslala manželka, protože jí byl nevěrný. „Ale mezi námi, já ani věrný být nechci. Takže chodím na on-line seznamku, tam je to diskrétní, takže podruhé by to nemělo prasknout,“ prozradil o Edovi Šteindler. 

Na jeviště Jezerky poprvé vstoupil také Zdeněk Žák. „Gigi Wolf je těžký rocker. Je už starší, takže prostě nemůže. Jenže to mu ani tak nevadí, vadí mu spíš, že na to, že nemůže, pořád myslí, a tím pádem přestává mít hudební nápady,“ představil svou postavu.

Žádná bláznivá komedie

Zatímco Zdeněk Žák se na divadelních prknech objevuje pravidelně, pro Milana Šteindlera je Pánský klub spíše výjimkou. „Není to úplně řachanda, od Matěje Balcara je režírovaná poměrně civilně. Což mě baví. Každý si řekne: ‚No jo, Šteindler, to zase bude nějaká bláznivá komedie!‘ Ale já nechci být pořád v jednom šuplíku,“ uvedl, proč nabídku na roli přijal. 

Pánský klub (Divadlo Na Jezerce)
Zdroj: Jindřich Buxbaum/Divadlo Na Jezerce

Spolu se Šteindlerem a Žákem do Pánského klubu patří také Daniel Šváb, Michal Stejskal, Rudolf Stärtz a Martin Leták. Jedinou ženou v přestavení je Kristýna Hrušínská jako jejich terapeutka.