Natočil Sedmikrásky i Noc na Karlštejně. Kameraman Jaroslav Kučera změnil tvář českého filmu

Události v kultuře: Jaroslav Kučera zblízka (zdroj: ČT24)

Stál za kamerou při natáčení snímků Noc na Karlštejně nebo Adéla ještě nevečeřela. Dodnes je ale uznáván hlavně za spolupráci s režiséry československé nové vlny. Nyní se sám stal hlavním hrdinou filmu. Dokument s názvem Jaroslav Kučera zblízka, který právě vstoupil do českých kin, koprodukovala Česká televize.

Většina milovníků filmu zná tituly Až přijde kocour, Démanty noci, Sedmikrásky, Všichni dobří rodáci nebo Adéla ještě nevečeřela. Filmový portrét v režii Jakuba Felcmana a Tomáše Michálka připomíná, že na jejich úspěchu měl klíčový podíl kameraman Jaroslav Kučera.

„Naším zájmem bylo představit Jaroslava Kučeru jako umělce. To znamená, že jsme se soustředili na to, abychom sledovali a dokázali popsat jeho umělecký vývoj. Aby každý film, který ukážeme, jasně deklaroval, k jakému uměleckému vývoji u něho došlo,“ říká Jakub Felcman.

Komentář k nové vlně

Tvůrci filmu vyzvali Kučerovy spolupracovníky, rodinné příslušníky a znalce jeho rozsáhlého díla, aby se pokusili vystihnout jedinečnost jeho přínosu české i světové kinematografii. Zároveň dávají divákovi nahlédnout do veřejnosti neznámé experimentální tvorby.

Autoři hodinového portrétu si však nekladli za cíl obsáhnout veškerou Kučerovu práci. „Ester Krumbachová říkala: Když chceš člověka unudit k smrti, řekni mu úplně všechno. Mým přáním by bylo, kdyby film sloužil k tomu, aby se díky němu divák sám rozhodl seznamovat se dál s dílem Jaroslava Kučery,“ uvažuje Felcman.

Ukázky převratných Kučerových filmů vyprávějí nejen příběh výjimečného umělce, ale jsou také historickou glosou Československa druhé poloviny dvacátého století – a především období, které dramaticky vrcholilo rokem 1968. Snímek se tak může stát také užitečným komentářem na přehlídkách a projekcích československé nové vlny.