Osud „božského Čecha“. Petr Václav zfilmuje život skladatele Josefa Myslivečka

V Itálii ho nazývali Il divino Boemo, tedy „božský Čech“, přesto v roce 1781 v Římě zemřel chudý a osamělý na syfilis. Život významného skladatele, jehož obdivoval i Mozart, chce v historickém velkofilmu připomenout režisér a scenárista Petr Václav. Nastudování Myslivečkovy hudby se ujme soubor Collegium 1704.

Koprodukční snímek Il Boemo, na němž se podílí i Česká televize, se začne natáčet v druhé polovině července v Itálii, tedy v zemi, kde pod doslovným překladem svého jména jako Giuseppe Venatorini zažil vzestup i pád. Do Itálie se vydal nabrat zkušenosti, i když tehdy už komponoval, především pro kláštery.

Myslivečkův příběh bude po více než deseti letech příprav vznikat v kulisách Pavie, Cremony, Janova a Benátek. Na několik dní se pak filmaři přesunou i do Prahy, kde se Mysliveček v roce 1737 narodil, pravděpodobně v Sovových mlýnech na Kampě. V mlynářském řemesle po svém otci ale nepokračoval, i když se mlynářem vyučil.

Role pro operní pěvce

Mezinárodní jsou nejen lokace chystaného životopisného snímku, ale i obsazení. Představitele Josefa Myslivečka našel Petr Václav v ruském herci Jegoru Koreškovovi. Ve filmu si zahrají i operní pěvci Philippe Jaroussky, Emöke Baráthová, Simona Houda Šaturová, Filippo Mineccia či Krystian Adam. 

Z českých herců si režisér vybral ty, s nimiž už spolupracoval v předchozích filmech: Karla Rodena a původně neherce Zdeňka Godlu (proslaveného rolí v seriálu Most!). Oba se objevili ve Václavově předchozím dramatu Nikdy nejsme sami a Godla i v Českým lvem oceněném snímku Cesta ven, jímž se Petr Václav po třinácti letech vrátil k celovečerním filmům. Tématem tohoto filmaře je především život romských menšin a lidí v sociálně vyloučených lokalitách.

Podstatnou součástí snímku o skladateli je hudba. Tvoří ji z velké části téměř dvě stě padesát let nenastudované Myslivečkovy árie a skladby v podání Collegia 1704. Soubor zaměřující se na starou hudbu například před sedmi lety oprášil v Národním divadle Myslivečkovu operu Olimpiade.

Do kin by měl být Il Boemo uveden na konci příštího roku. Letos na podzim mu bude předcházet album, v němž pěvci a hudebníci zapojení do filmu Myslivečkovu tvorbu připomenou.