Bezstarostná jízda s Peterem Fondou. Na Febiofest si přijede pro cenu Kristián

Febiofest ocení Petera Fondu (zdroj: ČT24)

Jedním z oceněných 26. ročníku Febiofestu bude herec Peter Fonda. Cenu Kristián za celoživotní přínos světové kinematografii převezme osobně při zahájení filmového festivalu 21. března. Febiofest pak Fondovo herecké umění připomene i promítáním slavné road movie Bezstarostná jízda.

Devětasedmdesátiletý Peter Fonda náleží do známého hereckého klanu: je synem hvězdy americké kinematografie Henryho Fondy, v herecké branži se prosadila i jeho starší sestra Jane Fonda, mimo jiné jako antigravitační sexbomba Barbarella.

Dnes kultovní sci-fi vznikla v roce 1968, o rok později se do větší divácké pozornosti dostal i Peter Fonda. Spolu s Jackem Nicholsonem a režisérem snímku Dennisem Hopperem, s nímž spolupracoval i na scénáři, se vydal na Bezstarostnou jízdu. Hippie road movie, za kterou získal svou první oscarovou nominaci (jako scenárista), byla jedním ze zásadních filmů hollywoodské éry uvolněných šedesátých let. 

Febiofest Bezstarostnou jízdu uvede ve svém programu, připomene i další dva Fondovy filmy: Vězeňské blues z roku 1977 a o dvacet let mladší drama Uleeovo zlato, které herci vyneslo druhou nominaci na Oscara, tentokrát toho hereckého.

Kristián i pro Jiřinu Bohdalovou a Billeho Augusta

Jak festival už dříve oznámil, kromě Petera Fondy převezme cenu Kristián při slavnostním zahájení festivalu také česká herečka Jiřina Bohdalová. Na závěr přehlídky pak ocenění obdrží dánský filmař Bille August. Držitel Oscara za historické drama o švédských imigrantech Pelle Dobyvatel i režisér dobrodružných příběhů mladého Indiana Jonese.

obrázek
Zdroj: ČT24

26. Febiofest potrvá v pražských kinech do 29. března. Od 1. do 18. dubna se pak projekce přesunou do regionů: výběr z programu uvedou kina v Českých Budějovicích, Hradci Králové, Plzni, Berouně, Pardubicích, Jihlavě, Ostravě, Mikulově, Kladně, Liberci, Děčíně, Olomouci, Uherském Hradišti, Chomutově a Zlíně.