Klip týdne: Vydejte se s Redzedem do temnoty lidské duše

Na české scéně se pohybuje mnoho zajímavých a talentovaných interpretů, kteří jsou širokým masám skryti pod rouškou undergroundu. Jedním z nich je Redzed, který se nyní hlásí s novinkou ke skladbě Sinister.

Videoklip vznikl v režii Benjamina Buttlera a je točený ve stylu retro-horroru. Detailně vyobrazuje psychickou a fyzickou přeměnu mentálně narušeného člověka v naprostého blázna. Je založený na temné a tíživé atmosfréře a hře se stíny a světly.

Podle vyjádření interpreta je pak samotná skladba instrumentálně inspirována devadesátkovým nu-metalem a zároveň současným underground hip-hopem. Využívá úzkostlivé a depresivní lyriky, která detailně popisuje postupné prohlubování psychotických stavů, které autora dovedou až k pocitu sounáležitosti s temnými nadpřirozenými silami. Tohle všechno ho nutí k nenávisti a agresivitě vůči ostatním. Domnívá se, že důvodem jeho mentální nevyrovnanosti je cizí duše skrytá v něm samém.

„Ovlivňují mě i interpreti amerického underground rapu – Suicideboys, Pouya, Ghostemane, Ramirez. V současné době poslouchám kapely jako Electric Wizard, což je táhlý a hutný stoner doom, ale baví mě i elektronická hudba – dubstep, neurofunk. Zároveň samozřejmě sleduji současnou nezávislou rapovou scénu, ve které se pohybují rappeři jako Gizmo, Shakewell, Terror Reid atd.,“ prozradil Redzed, co všechno jej při tvorbě inspiruje. 

Mezi jeho hudební vzory pak patří hlavně Black Sabbath, Korn nebo Rage Against The Machine. Vokálně jej nejvíce inspirují Jonathan Davis, Ozzy Osbourne nebo Corey Taylor ze Slipknot. Kytarovými melodiemi a rytmy zase Tony Iommi, Zakk Wylde nebo Head a Munky (Korn).

Redzed je momentálně na cestách se svou Cruci-Fiction tour, na které koncertuje po republice se Sodomou Gomorou a RNZ. V nejbližší době jej můžete slyšet v Jablonci nad Nisou (22. 2.) nebo 23. 2. v Třebíči. Na posledních zastávkách tour v Plzni a v Praze se pak k němu připojí i zmíněný Gizmo.