Cesta Trabantem tam a zase zpátky do kin začne v Karviné

První teaser: Trabantem tam a zase zpátky (zdroj: Aerofilms)

Dan Přibáň chystá do kin nový dokument Trabantem tam a zase zpátky. O premiéru snímku, jímž cestovatel uzavřel svou jedenáctiletou cestu kolem světa v nezaměnitelných žlutých vozech, soutěžily české biografy v internetovém hlasování. První uvedení 4. dubna vyhrálo kino Centrum v Karviné. Distribuční premiéra je naplánována na 11. dubna.

Do „souboje kin“ se zapojilo 58 tuzemských biografů. Karvinské Centrum zvítězilo s 4223 hlasy, velký zájem byl také o promítání v Olomouci a v Havířově. „Když jsme vyhlásili soutěž Vyhraj premiéru, opravdu by mě nenapadlo, že vyhraje Karviná a zajistí nám další malou expedici napříč republikou. Ovšem když jsem viděl místní monumentální kino, těžko jsme si mohli přát velkolepější budovu,“ uvedl k vítěznému místu Dan Přibáň. 

V dokumentu Trabantem tam a zase zpátky zachycuje divokou výpravu z jižní Indie přes Nepál, Himálaj, Pákistán, Čínu, Kyrgyzstán až do Uzbekistánu a odtud přes Rusko, Ukrajinu a Slovensko do Česka. 

„Tato cesta byla návrat ke kořenům se vším všudy! A to nejen díky tomu, že jsme se vrátili na trasu naší první výpravy a objeli svět. Je v ní všechno, co jsme zažívali na minulých výpravách. Jak je film destilátem cesty, byla tahle cesta destilátem cest předchozích. Nic nechybí a pořád je co objevovat,“ podotýká Přibáň.

Trabantí expedice poprvé vyrazila do světa v roce 2007. Od té doby projela Asií, Afrikou, Jižní Amerikou i Austrálií. Na poslední cestě posádky dvou trabantů a také polského fiatu a motorky Jawa urazily přes 17 tisíc kilometrů.

Snímek o závěrečné cestě vznikl v produkci společnosti Endorfilm, koproducentem je i Česká televize.