Milánské muzeum našlo v Banksym ztraceného ducha street artu

V Miláně připravili souhrnnou výstavu Banksyho (zdroj: ČT24)

Nikdo ho nezná, přesto ho zároveň všichni znají, dalo by se říct o britském streetartovém umělci, který si říká Banksy. Svou identitu tají, jeho díla se ale prodávají na aukcích za milionové částky a vystavují v předních galeriích. Souhrnnou výstavu Banksyho děl aktuálně představují v Miláně, osmdesát procent vystavené tvorby pochází ze soukromých sbírek. Pod názvem A Visual Protest jsou k vidění do 14. dubna.

Banksyho tvorba je plná satiry, antikapitalismu a politických poselství. Umělec v minulosti upozornil třeba na Asiaty pracující v žalostných podmínkách nebo na stíhané umělce ruské skupiny Vojna. Dlouhodobě také komentuje izraelsko-palestinský konflikt, otevřel dokonce „hotel s nejhorším výhledem na světě“, který stojí naproti zdi oddělující Izrael od Západního břehu Jordánu. Do komerce se zase opřel v zábavním parku Dismaland, který byl parodií na Disneyland.

„Banksy dal pouličnímu umění nového ducha ztraceného po konci sedmdesátých, osmdesátých let v New Yorku, kdy se protest a rebelie začaly z výtvarného umění vytrácet. Dnešní umělci totiž studují na školách a jsou zruční výtvarníci mnoha technik, na rozdíl od svých streetartových předchůdců, kteří se vzdělávali sami,“ popisuje hlavní Banksyho přínos kurátor výstavy Gianni Mercurio. 

Nedávno na sebe tajemný umělec upozornil spíše jako vtipálek, když se na aukci v Londýně jeho dílo za více než třicet milionů korun po vydražení samo zničilo. Událost ale Banksymu posílila reputaci a přilákala k němu ještě větší pozornost.

Výstava Banksyho v Miláně
Zdroj: AP/Antonio Calanni/ČTK

„Byla to exploze nejen pro veřejnost, ale změnila náhled i na současné umění, které vždy nahlíželo na pouliční umělce, včetně Banksyho, trochu jako na druhořadé. Tento obraz a s tím související nárůst cen Banksyho umění tento obvyklý mechanismus narušil a otevřel oči lidem, kteří ho dosud přehlíželi,“ domnívá se Mercurio. 

Pozornost budí Banksy i otázkou, kdo to ve skutečnosti je. Novináři spekulovali, že jde o Roberta Del Naja z kapely Massive Attack, loni deník The Independent zveřejnil informaci, že Banksy je pravděpodobně bristolský umělec Robin Gunningham.