Pod vlivem... hudby. Doors v kinech koncertují opět Live at the Bowl

Digitalizovaný záznam koncertu Doors v kinech (zdroj: ČT24)

Letos uběhlo už půlstoletí od slavného koncertu kapely Doors v Hollywood Bowl. Fanoušci kultovní kapely mají po padesáti letech nyní možnost vidět a slyšet kompletní verzi tehdejšího vystoupení i v digitální podobě s remasterovaným zvukem. Záznam vstupuje do stovky českých kin na silvestra.

Koncert Doors v losangeleském amfiteátru je jediným, který kamery zaznamenaly celý. 5. července 1968 jich Jima Morrisona točilo hned pět a navíc v barvě. Frontman Doors je na záznamu pravděpodobně pod vlivem drog. Na jeho projevu to ale není znát, při zpěvu je soustředěný a v patnáctiminutové verzi písně The End dokonce přidává improvizované verše a příběhy.

Na Doors se v šedesátých letech chodilo na hudbu stejně jako na podívanou. Nikdy nebylo jasné, co se stane. Památný koncert se ale obešel bez incidentu, na rozdíl od jiných, kdy policie podle tehdejších standardů vyhodnotila Morrisonovo chování jako příliš provokativní a zatkla ho přímo na pódiu.

The Doors: Live at the Bowl '68 (digitální verze z roku 2018)
Zdroj: Beverly Matous Distribution

„Zkoumáme problém svobody uměleckého projevu,“ vysvětloval zpěvák své excesy na archivních záběrech v dokumentu When You're Strange (2009). Soud ho za údajně nevhodné chování dokonce odsoudil k šestiměsíčnímu žaláři a nuceným pracím. Morrison se odvolal, nového procesu se ale už nedožil.

Zemřel 3. července 1971 v Paříži na srdeční zástavu. Přidal se tak smutným způsobem do tzv. Klubu 27, jehož členy se nedlouho před ním stali Brian Jones, Jimi Hendrix a Janis Joplin. I oni zemřeli v pouhých sedmadvaceti letech a život rozhodně nešetřili. 

Uhrančivá persona Jima Morrisona nicméně žije i po padesáti letech dál. Tento nespoutaný rocker byl výjimečný zpěvák, performer a textař, Doors ale nebyla kapela jediného muže – hudebně pevně stála na virtuozitě bubeníka Johna Densmorea, kytaristy Robbyho Kriegera a klávesisty Raye Manzareka.

A také zvukaře Bruce Botnika, který zvuk koncertního záznamu nově smíchal a zremasteroval. Film tak slibuje kvalitnější zážitek, než když byl uveden poprvé v roce 1987.