Všechno nejlepší! Cabaretu Calembour k dekádě na scéně přála i královna Janžurová

Cabaret Calembour slaví deset let (zdroj: ČT24)

Všechno nejlepší si přeje Cabaret Calembour titulem knihy, která vychází k jeho desetiletému výročí. Autorské divadlo tří někdejších spolužáků z pražské DAMU, kteří si před dekádou začali psát vlastní skeče,  navazuje na tradici českého literárního kabaretu a poetiku divadel malých forem.

Trojice Igor Orozovič, Milan Šotek a Jiří Suchý z Tábora se před deseti lety potkala na pražské DAMU a společně začali vytvářet scénky a divadelní hry. Jak sami říkají, rádi si odskakují z velké činohry k vlastním hříčkám a písním, které si hrají se slovy. „Kombinujeme moderní žánry s úplně klasickým kabaretním výstupem,“ říká Jiří Suchý.

Všichni tři mají už velmi slibně nastartovanou kariéru – Orozovič se Suchým v pražském Národním divadle a Milan Šotek se od příštího roku stane šéfem činohry Národního divadla v Brně. S kabaretem mají ale další plány.

Tři průměrně chytří

Nepopírají inspiraci a obdivem třeba k divadlu Semafor. Na rozdíl od něj ale jejich humor není postaven na dvojici. „Většinou ty dvojice jsou založené na tom, že jeden je chytrý a další hloupý, a my jsme nikdo nechtěli připustit, že jeden bude ten hloupý, tak jsme tři průměrně chytří,“ směje se Šotek.

Navíc je často doplňují herečky Lucie Polišenská a Kristýna Farag. Na křest knihy k výročí jim přišla popřát i dokonce hlava britské královské rodiny v podání herečky Ivy Janžurové. „Já jsem totiž jeden z největších fandů Cabaretu Calembour,“ vyznala se hvězda první scény.

Knihou Všechno nejlepší oslavy ještě nekončí. Na duben chystá Cabaret Calembour v Divadle pod Palmovkou představení, které naváže na tradici jejich prvního kabaretu.