Klip týdne: Chinaski ladí na Vánoce s Milióóóny přání

Ještě jeden den a Češi oslaví Vánoce. Po shonech spojených s velkým úklidem a  nakupováním vánočních dárků by ale neměli zapomínat na to, že jsou to především svátky klidu a třeba i milióóónů přání. Tak jako od Chinaski.

Populární kapela Chinaski spojila protentokrát síly se slovenskou zpěvačkou Katarínou Knechtovou a nazpívala svůj vůbec první vánoční song. Ten složil František Táborský a slovy ho opatřil Vlado Krausz. Režii si pak vzalo na starosti duo Jan Chramosta & Adam Vopička. 

„Já doteď veškeré sezonní písničky bojkotovala, toto je můj úplně první vánoční singl a jsem ráda, že to tak hezky vyšlo,“ komentuje novou písničku zpěvačka Katarína Knechtová, která se hned na začátku přístího roku chystá do nahrávacího studia.

„Takový singl byl vždycky velký sen našeho tragicky zesnulého bubeníka Pavla Grohmana, který toužil dát dohromady nějakou vánoční pecku,“ komentuje a vzpomíná pro změnu frontman Chinaski Michal Malátný.

A tak letos zasedl k vánočnímu stolu o něco dříve, aby – ještě než k němu usedne v kruhu rodinném – společně s Katarínou a celou kapelou jedno z milionu přání splnili, a zároveň si tak natrénovali vánoční atmosféru. Tak se nalaďte spolu s nimi.
 

Chinaski
Profil

Chinaski

Chinaski je česká poprocková skupina, která v letech 2005 a 2007 vyhrála cenu Anděl, udělovanou Akademií populární hudby. 
Skupina vznikla v roce 1987 jako Starý hrady, později ji však fanoušci spontánně přejmenovali na Starý hadry, dali ji dohromady Pavel Grohman a Michal Novotný (později Malátný). Do kapely v roce 1989 přichází dva spolužáci Michala Novotného z DAMU, Petr Rajchert, který působil v roli zpěváka po boku Malátného, a Jiří Seydler. Rok 1994 přináší kapele změny – pod vlivem Charlese Bukowského se podle jeho postavy přejmenovávají na Chinaski a v roce 1995 vychází stejnojmenné debutové album (vydané společností KaB Music). V září téhož roku byl k písni Pojď si lehnout natočen první videoklip skupiny. Jeho režie se ujal Jan Hřebejk. Druhá deska Dlouhej kouř (1997), jejíž stejnojmenný singl je nejhranější písní v rádiích, přináší kapele velkou popularitu i několik nominací na Ceny akademie.
Jen tři dny po vyprodaném koncertu v O2 areně oznámili dne 19. listopadu 2017 Michal Malátný a František Táborský konec dlouholeté sestavy. Ve skupině zůstali pouze tito dva jmenovaní, ostatní čtyři členové – Štěpán Škoch, Ondřej Škoch, Petr Kužvart a Otakar Petřina jr – skupinu opustili. V kompletní sestavě zahráli naposledy 18. prosince 2017 pro nadační fond dětské onkologie Krtek.  Nová sestava byla oznámena na začátku roku 2018; post bubeníka obsadil Lukáš Pavlík, baskytaristy Tomi Okres a klávesistou se stal Jan Steinsdörfer.

Diskografie: 
Chinaski, 1995
St. hadry, 1997
Dlouhej kouř, 1997
1. signální, 1999
Na na na a jiné popjevky, 2000
Originál, 2002
Premium 1993–2003, 2003
Docela vydařenej den, 2004
Autopohádky, 2004
Music Bar, 2005
Movie Bar, 2006
07, 2007
Když Chinaski, tak naživo, 2008
Autopohádky 2, 2008
Není na co čekat, 2010
Písničky z Autopohádek, 2011
Best of Chinaski – 20 let v síti, 2013
Rockfield, 2014
Není nám do pláče, 2017
Love Songs, 2018

Členové: 
Michal Malátný – kytara, zpěv
František Táborský – sólová kytara, zpěv
Jan Steinsdörfer – klávesy
Tomi Okres – basová kytara
Lukáš Pavlík – bicí

Zdroj: Wikipedia