V A studiu Rubín jsou Lonely Horny Only, s důrazem na samotu

Lonely Horny Only v A studiu Rubín (zdroj: ČT24)

„Mileniální virtuální multitasking v době rozteklé lásky,“ charakterizuje novinku na svém repertoáru pražské A studio Rubín. Autorská inscenace Lonely Horny Only řeší paradoxní osamocenost současné doby, v níž díky virtuálnímu vztahu nemusí být nikdo dlouho sám.

Inscenace je společným dílem režiséra Ondřeje Štefaňáka a scenáristky Dagmar Radové.  „Z názvu je nejzákladnější slovo ‚lonely‘, samota je základní pocit, ze kterého vycházíme,“ uvedl režisér. 

Lidé mají dnes díky internetu možnost se snadno seznámit a dopřát si „anonymní“ sex, ale to funguje jen v daný okamžik, varuje inscenace. Co vlastně lehká dostupnost sexuálních partnerů dělá s naší intimitou a partnerskými vztahy? ptají se tvůrci. 

„Toužíme být s někým, ale když s ním jsme, tak toužíme zas být sami, ale tak trochu se toho bojíme,“ shrnuje paradoxní pocity herečka Anita Krausová. „Jsme možná schopni o věcech mluvit, jsme schopni si o nich psát, ale otázkou je, jestli ta slova vystihují, co opravdu cítíme,“ zamýšlí se. S Vojtěchem Hrabákem jsou jedinými herci inscenace. 

Pro oba protagonisty je hra místy náročným a fyzickým divadlem, aby vyjádřili různé modelové situace z virtuálního světa seznamek. I přes tíživost osamělosti a povrchnost vztahů v nich funguje také humor. I té nejtrapnější situaci se dá prostě zasmát.