Ahoj socho, co jsi zač? Kniha přibližuje dětem umění ve veřejném prostoru

Kniha Ahoj socho přiblíží dětem umění ve veřejném prostoru (zdroj: ČT24)

Lidé kolem nich denně prochází a lhostejně je míjí, a když ne, často nedokážou rozluštit jejich sdělení. Porozumět uměleckým dílům v pražském veřejném prostoru jim nyní může pomoci publikace Ahoj socho. Určena je dětem od šesti let, mnohé v ní ale bude možná objevné i pro jejich rodiče.

Prostřednictvím fotografií, kreseb, map i návodů na hry a tvůrčí aktivity chce kniha navést děti a rodiče na společné objevování děl, která jsou roztroušena po Praze.  Od barokních soch na Karlově mostě po umění, které vzniklo v posledních letech. Třeba pomník sebevrahům od Krištofa Kintery pod Nuselským mostem. Má podobu lampy se svítilnou obrácenou vzhůru. 

Moderní díla jsou ale v českých ulicích zatím spíše výjimkou. Převažují pomníky z 19. století, kterým mladší generace příliš nerozumí.

„V dnešní době si velké slovo bere virtuální prostor, lidé mladší generace k němu získávají klíč. Proto jsme chtěli upozornit na kvality a hodnoty i fyzického veřejného prostoru,“ popsaly záměr publikace její autorky Michaela Matysová a Lucie Štůlová Vobořilová.

Kniha Ahoj socho
Zdroj: Filip Šach/GHMP

Ukazují, že pomníky nejsou jen připomínkou jedné události, ale často taky neodmyslitelnou součástí řady dalších. K tomu, aby se ze sochy stal symbol, je ale potřeba najít správné místo a vybrat správný návrh. A to se někdy nepodaří. Za kýč a nevkus označují někteří lidé třeba pomník letcům RAF na Klárově nebo motýla na Ortenově náměstí.

Soch, jejichž kvalita je sporná, je ale v ulicích hlavního města mnohem víc. „Nejvíce soutěží proběhlo v 90. letech a výsledky nejsou moc kvalitní, to vidíme kolem sebe,“ podotýká Magdalena Juříková, ředitelka Galerie hlavního města Prahy, která knihu vydala.

Dvě procenta na umění ve veřejném prostoru

Magistrát proto uvažuje o odstranění nebo alespoň přesunutí některých podobných objektů. Nahradit by je mohla nová díla. Praha totiž schválila program na podporu umění ve veřejném prostoru. Ročně na něj plánuje vyčlenit dvě procenta z peněz, které získá z investic. Letos tedy zhruba 134 milionů korun.

„Ta dvě procenta by mohla být určena na realizace, které jsou ve městě krátce, k podpoře festivalů, které přinášejí do městského prostředí sochařské dílo, performance a jenom dočasně oživují prostor města,“ domnívá se Lucie Štůlová Vobořilová.

Předchozí vedení radnice ale nestihlo jmenovat odbornou komisi, která díla bude vybírat. Kdy přesně bude projekt spuštěn, proto zatím není jasné.

Kniha Ahoj socho
Zdroj: Filip Šach/GHMP