Obrazy, dluhy a milenka. Malíře Petra Brandla vykreslili na divadle

Brandlův život pohledem divadelního představení ve Vile Štvanice (zdroj: ČT24)

V pražské Vile Štvanice měla premiéru hra o Petru Brandlovi. Inscenace Tři ženy a zamilovaný lovec odhaluje život a talent barokního malíře, ale i problémy s penězi a se vztahy. Vznikla u příležitosti 350. výročí Brandlova narození a spolupracovala na ní Národní galerie. Tak jako Brandlova díla si i divadelní scéna hraje s šerosvitem.

Obraz Tři ženy a lovec známý také jako Zamilovaný lovec případně Francouzský šlechtic ve špatné společnosti Petr Brandl namaloval v první polovině 18. století. Po něm nyní získala jméno i divadelní hra o malířově životě.

„Obraz v současné době visí v klášteře ve Vyšším Brodě. Myslíme, že lovecký výjev tří žen, které se vilně dívají na lovce, hezky vystihuje život Petra Brandla a i téma naší inscenace,“ vysvětlil režisér Petr Hašek.

Brandl platí za jednoho z nejžádanějších barokních malířů. Jako osobnost ale nebyl bezproblémový a takový je vykreslen i v představení. „Žije bohémským životem, dělá si dluhy, chce se dorovnat smetánce společnosti,“ popsal představitel hlavní role Martin Bohadlo.

Se svou ženou Helenou malíř stále řešil rozpory, především kvůli penězům. Ty, které si vydělal, totiž okamžitě prohýřil. Kvůli dluhům se Brandl několikrát ocitl i ve vězení. Potěšení spíše než u své manželky nacházel u milenky Johany, která se stala jeho múzou. Říká se, že ji zpodobnil na několika svých malbách.

„Není to óda na Petra Brandla. Možná je to óda na jeho dílo. Vzniká nám obligátní téma, do jaké míry je autor spojen se svým dílem. Přijde nám to hezky barokně kontrastní, my ho máme jako takového pyšného chlípníka,“ vylíčil režisér Hašek.