Neil Young zachraňuje hudbu. PonoMusic nabídne studiovou kvalitu

Austin (USA) - Kanadský rocker Neil Young představil on-line obchod PonoMusic a přehrávač, které mají nabízet hudbu ve vyšší kvalitě než běžné digitální formáty. Kvalita zvuku má odpovídat hudbě, jak byla natočena ve studiu.

„Zachraňujeme tak hudbu. Je to hnutí vedené umělci, které si ji chce vzít zpátky,“ prohlásil Young na veletrhu nových technologií v Austinu v Texasu, když prezentoval novou službu PonoMusic a přehrávač PonoPlayer. Osmašedesátiletý rocker dlouhodobě kritizuje kvalitu záznamu pro digitální přehrávače. Stránky projektu najdete zde.

30krát víc zvukových informací 

Youngovi se podařilo během dvou dnů shromáždit dva miliony dolarů na realizaci celého projektu, tedy dvakrát tolik, než chtěl dát dohromady během měsíce. Projekt podpořili třeba Elton John, Bruce Springsteen, Sting, Dave Grohl nebo skupina Arcade Fire. Podle Younga budou mít hudební soubory na PonoMusic asi 30krát víc zvukových informací než průměrný soubor MP3. Zvuk bude mít studiovou kvalitu a soubory mají mít až 9 216 kilobitů za vteřinu, na rozdíl od 256 kilobitů u standardu obchodu iTunes.

Neil Young
Zdroj: ČTK/PA/Anthony Devlin
  • „Takže teď uslyšíte nuance, strukturu a emoci hudby, kterou se umělec velkým úsilím snažil vytvořit,“ vysvětluje Young. „Digitální éra byla plná omylů v úsudku. Co lidé slyší? Co lidé neslyší? Zapomněli na to, co lidé cítí.“

Young na projektu pracuje už léta a z velké části ho financuje. Alba na PonoMusic budou stát o něco více než na iTunes, tedy 14,99 až 24,99 dolaru (asi 290 až 490 korun). Bude je možné přehrávat na PonoPlayeru, na který se vejde až 2 000 digitálních alb a bude stát 399 dolarů (asi 7 800 korun). Vyrábět se začne v létě, uvedl list The Independent.

Zvuk vinylových desek

Nový projekt údajně získal podporu hlavních vydavatelských společností a spolupracuje také s nezávislými vydavateli. Šéf PonoMusic John Hamm v Austinu řekl, že je zaměřen na lidi, kteří si pamatují, jak kvalitní zvuk existoval před kompresí pro digitální formáty a jakou hloubku měl zvuk vinylových desek. Připomněl také popularitu vinylových desek mezi mladými lidmi a vyslovil naději, že jednou přejdou právě k PonoPlayeru.

Vydáno pod