Digitální knihovna Europeana funguje již 10 let, nabízí virtuální procházku světovými muzei

Digitální knihovna Europeana byla spuštěna před deseti lety, 20. listopadu 2008. Projekt Evropské unie, který shromažďuje evropské kulturní dědictví, nabízí návštěvníkům na webových stránkách www.europeana.eu 58 milionů digitalizovaných položek. Každý si tak může z pohodlí domova prohlédnout sbírky slavného Louvru nebo si přečíst originál teorie relativity.

Knihovna Europeana se vrací k odkazu slavné alexandrijské knihovny, ve které byla shromažďována nejvýznamnější díla starověku. Oproti ní však digitální éra přináší jednu velkou výhodu. Umožňuje komukoliv s připojením na internet vydat se na webových stránkách Europeany od pravěku až po současnost.

Zájemci se tak mohou seznámit s miliony zdigitalizovaných knih, obrazů, filmů, muzeálních sbírek či archivních nahrávek, které jsou veřejnosti zdarma po internetu dostupné. Patří mezi ně například díla Leonarda da Vinciho, Isaaka Newtona či Wolfganga Amadea Mozarta. 

Europeana se nezaměřuje pouze na historii a umění. Zaujme i zájemce o paleontologii, módního guru či rockového fanouška. Například do doby, kdy Zemi vládli dinosauři, zavede virtuálního návštěvníka Europeany expozice Muzea Jury v německém Eichstättu. V jeho sbírkách si lze prohlédnout fosilie prehistorických ryb nebo nejslavnějšího pravěkého opeřence Archaeopteryx lithographica.  Kdo se chce vyhnout frontě na Monu Lisu ve francouzském Louvru, může si ji díky Europeaně prohlédnout alespoň na obrazovce počítače.

Digitální knihovna Europeana
Zdroj: Europeana

Myšlenky Leonarda da Vinciho pak přiblíží Národní knihovna Velké Británie, která zdigitalizovala poznámky slavného genia z let 1478 až 1518. Kodex Arundel zaznamenává nejen jeho ručně psané poznámky, ale také matematické výpočty, diagramy, náčrtky a postřehy týkající se astronomie nebo mechaniky. Přečíst si knihu však není jednoduché, je psána zrcadlovým rukopisem a v dobové italštině.

Fanoušci teorie relativity a Alberta Einsteina mohou na Europeaně prolistovat návrhem obecné teorie relativity a teorie gravitace. Publikace z roku 1913 je k dispozici i ke stažení. Německy zdatný čtenář ocení originál povídky Topič z roku 1913 od jednoho z nejslavnějších německých pražských spisovatelů Franze Kafky.

Coco Chanel, Beethoven i virtuální výstavy

Muzikanti si bez obavy ze zničení mohou prohlédnout originál poslední dokončené symfonie Ludwiga von Beethovena. V poslední větě deváté symfonie použil slavný německý skladatel nový prvek – sborový zpěv. Text si vypůjčil ze Schillerovy básně Óda na radost. Ta je hymnou Evropské unie. Europeana má nabídku i pro posluchače moderní hudby. Rockový fanoušek na ní najde například záznam koncertu americké satirické kapely Tenacious D z roku 2013.

Digitální knihovna umožňuje institucím na svých stránkách „pořádat“ i výstavy. K dispozici jsou například zajímavosti o barokním umění, historii prvních nahrávacích zařízení nebo vývoji módy. K prohlédnutí jsou třeba návrhy dámského šatníku slavné francouzské návrhářky Coco Chanel.

Digitální knihovna Europeana
Zdroj: Europeana

Speciálním projektem knihovny je Europeana 1914–1918. Jako připomínku první světové války vyzvala digitální knihovna všechny občany Evropské unie, aby jí pomohli shromáždit vzpomínky a předměty z tohoto období. Podařilo se zdigitalizovat přes 400 tisíc položek, které vypovídají příběhy z prvního světového konfliktu.

Kolik řečí umíš, tolik se toho dozvíš

Ačkoli se Europeana neustále zlepšuje, pro efektivní vyhledávání je nutné umět anglicky. V hlavním menu si lze sice zvolit jako hlavní jazyk češtinu, ta ale umožňuje pouze základní orientaci. Návod a další vyhledávání jsou dostupné v angličtině. Popisky k jednotlivým položkám pak bývají často v jazyce země, ve které zprostředkovaná instituce sídlí. 

Brzy po spuštění portál pod zájmem uživatelů zkolaboval, po zvýšení kapacity serveru na čtyřnásobek byl v druhé polovině prosince 2008 jeho provoz obnoven. Do Europeany je prostřednictvím několika institucí zapojena i Česká republika. Jde například o Židovské muzeum v Praze nebo Národní galerii. Na financování provozu knihovny se podílí Evropská unie, prostředky poskytují i členské země.