Nejen Švejk a Mikeš. V Kolíně představují Josefa Ladu, jak ho (možná) neznáte

Ilustroval dobrého vojáka Švejka a namaloval kocoura Mikeše – a s těmito postavami a také idylickými pohlednicemi je i nejčastěji spojován. Dílo malíře, ilustrátora, spisovatele, ale také karikaturisty a jevištního i filmového výtvarníka Josefa Lady je ovšem mnohem širší. Regionální muzeum v Kolíně si proto dalo za úkol představit tohoto tvůrce, „jak ho neznáte“.

Aktuální výstava mimo jiné připomíná Ladovy stopy v českém animovaném filmu i hraných pohádkách. Vystaveny jsou původní kostýmy z pohádky Hrátky s čertem, návštěvníci se mohou také podívat na zapomenutý animovaný příběh Čert a Káča, na němž Lada pracoval jako výtvarník. 

Prohlédnout si lze i Ladovy ilustrované hrdiny, kteří se stali předlohou pro animaci, anebo poznat jeho méně pohádkové tvůrčí já prostřednictvím karikatur a satir. 

Výstava Josef Lada, jak ho neznáte je navíc instalována do filmových kulis a rekvizit, které evokují nezaměnitelný ladovský svět. Navštívit je ho možné do 10. února. Připraveny jsou také přednášky, čtení či animátorské dílny.