Mimořádná zpráva v kinech: zpravodajské zákulisí Zemanovy kandidatury

Mimořádná zpráva v kinech: zpravodajské zákulisí Zemanovy kandidatury (zdroj: ČT24)

Jak fungují současná česká média? Pohled do zákulisí dvou z nich nabízí dokument Mimořádná zpráva. Režisér Tomáš Bojar v něm zachytil jeden den v redakcích Hospodářských novin a zpravodajství České televize. Co se při očekávání důležitého oznámení prezidenta děje za kamerami a u novinářských stolů, zjistí diváci v kinech od 15. listopadu.

Bojar sledoval české novináře v březnový den roku 2017, kdy měl prezident Miloš Zeman oznámit, zda bude znovu kandidovat na post hlavy státu. Své rozhodnutí hodlal sdělit na Pražském hradě jen ve vybraném okruhu příznivců a přátel, novináři Hospodářských novin a České televize nebyli mezi zvanými. O tak mimořádné zprávě ale informovat museli a chtěli.

„Zajímalo mě, jak to u těch pozorovatelů je. Protože když dva dělají totéž, není to vždycky totéž,“ předjímá Tomáš Bojar. Snímek ukazuje i možné zádrhele běžného provozu, třeba jak práci novinářů může komplikovat technika nebo počasí. Má ale vyšší ambice – upozornit na to, jak dnešní společnost pracuje s informacemi a jak velkou pro ni mají hodnotu.

„Pokud necháme stranou profesionalitu, která mě překvapila v obou týmech, tu pohotovost, přesnost a editorskou pečlivost, pak základní je zpráva o určité zrychlenosti a informační přehlcenosti,“ upřesnil dokumentarista. 

První diváci viděli Mimořádnou zprávu na letošním festivalu v Karlových Varech, kde soutěžil v sekci dokumentů.