V ohrožení jsou oceány i staré písně. V Praze začíná festival australských filmů

V Praze začíná festival australských filmů (zdroj: ČT24)

V Praze začíná už pátý ročník festivalu australských a novozélandských filmů Aussie & Kiwi Film Fest 2018. Během šesti dnů nabídne téměř dvacet hraných i dokumentárních snímků. Návštěvníci si budou moci prohlédnout také výstavu obrazů aboriginských umělců.

„Původní obyvatelé jsou trochu stavěni na okraj. Je to něco, co australská společnost nerada slyší, že se takhle chová k původním obyvatelům,“ upozorňuje ředitelka festivalu Martina Vacková.

Přehlídku v pátek večer slavnostně zahájí tradiční haka a zpěv maorské skupiny z Nového Zélandu a otevření týdenní výstavy současného umění australských domorodců v kavárně Lucerna.

Situaci původních obyvatel dále přibližuje třeba snímek Západní vítr: Djaluův odkaz. Vypráví příběh šamana a jednoho z nejlepších hráčů na didgeridoo na světě, který musí najít způsob, jak další generaci předat po tisíce let uchovávané posvátné písně a tradice.

Jeho komunita, která se potýká s důsledky kolonizace, se zdá být ztracena. Když Djalu opouští tradice, aby mohl zachránit svou kulturu, neočekávaným členem jeho rodiny se stane světově proslulý muzikant Gotye, který mu pomůže uzdravit syny a rozšířit jeho písně po světě.

Mezi další vrcholy festivalu může patřit vizuálně působivý dokument Azurová, který zachycuje dopad činnosti člověka na ekosystém oceánů. Dokumentaristka Karina Holdenová spolu s ochránci přírody z různých oborů vysvětluje, jak narušení jednoho článku přírodního prostředí řetězově ovlivňuje další. Vědci odhadují, že díky lidskému kralování bude v roce 2050 v oceánech víc plastu než ryb.

Australané i Novozélanďané se ale do kina chodí také bavit. Festival proto uvádí třeba současný remake kultovní novozélandské komedie Goodbye Pork Pie z osmdesátých let, který tentokrát natočil syn režiséra původního filmu Matt Murphy.

Aussie & Kiwi Film Fest, který se koná v pražských kinech Lucerna a Ponrepo, potrvá do středy 7. listopadu.