Jak přitáhnout děti k dějinám? Nová encyklopedie pro malé čtenáře představuje České století

Nová encyklopedie pro děti představuje České století (zdroj: ČT24)

Vznik Československa, sportovní úspěchy i fenomén sídlišť – to všechno obsahuje nová encyklopedie pro děti nazvaná České století s podtitulem Přelomové události našeho státu 1918–2018. Jejím autorem je novinář Petr Švec, který kromě literární činnosti pracuje jako editor pořadu České televize Události, komentáře.

„Reinhard Heydrich byl fanatický nacista a třetí nejvýznamnější muž Hitlerova Německa.“ Tak například začíná kapitola o atentátu na zastupujícího říšského protektora. Způsob vyprávění se musel přizpůsobit cílovým čtenářům, tedy devítiletým dětem. 

„V dětství jsem měl doma knížku Dětská encyklopedie od Bohumila Říhy a Vladimíra Fuky. A vzpomněl jsem si, že spoustu těch textů jsem nejdřív nečetl. Ale ten obrázek mě k tomu čtení přitáhl. A tak jsem se rozhodl, že zvolím stejnou formu,“ říká Petr Švec.

Například u textu o komunistickém puči v roce 1948 tak nechybí podobizna Klementa Gottwalda. Sportovní úspěchy pak doprovází třeba obrázek slavného dloubáku Antonína Panenky, který z Čechoslováků v roce 1976 udělal fotbalové mistry Evropy.

Jednotlivé skici začal malovat už během psaní, aby co nejvíc odpovídaly situacím a příběhům, kterým se věnoval. Původně měly posloužit jako předloha pro profesionálního ilustrátora.

„Nakonec i kvůli časové tísni a trošku k hrůze redaktorky dětské literatury jsem se rozhodl, že to budu ilustrovat sám. Tak jsem to zkusil a nakonec ten výsledek podle mne není tak špatný,“ usmívá se autor.

Při kreslení vycházel z dobových, filmových i současných fotografií. „Děti to samozřejmě nezažily, ale ty události mají nějakým způsobem vliv i na jejich životy, na to, jakým způsobem naše společnost teď funguje,“ vysvětluje, proč se rozhodl pro dětskou encyklopedii.

Zároveň ale nechtěl, aby knížka vyprávěla jenom o historických událostech. Dějiny se tak na stránkách proplétají s dalšími tématy, která by mohla být dětem bližší, jako jsou české filmy, památky nebo příroda.