Sprechen Sie Deutsch? S Romy Schneiderovou ani s Formanem se není těžké domluvit

Das Filmfest přivezl do Česka německy mluvené filmy (zdroj: ČT24)

Dokumenty věnované tvůrcům světové kinematografie, snímky o ztrátě svědomí a vyrovnávání se s historií, ale také komedie a romantické road movie. To nejzajímavější z aktuální filmové produkce Německa, Rakouska a Švýcarska opět představuje Das Filmfest. Přehlídka německy mluvených filmů začala ve středu v Praze a na přelomu října a listopadu se přesune do Brna. Z programu jsme vybrali čtyři tituly, které přibližují příběh skutečných osobností.

Rakouský snímek Světlo představuje Marii Resi, ve vídeňské společnosti druhé poloviny osmnáctého století známou jako zázračná klavíristka. Slepou virtuosku, které jednu ze svých skladeb věnoval i Mozart, vláčí ambiciózní rodiče z jednoho večírku na druhý. Určitou volnost Resi slibuje léčba doktora Mesmera, jemuž se daří dívce vracet zrak, jenže ona zároveň ztrácí hudební virtuozitu. Režisérka Barbara Albertová natočila příběh emancipace silné a nezávislé hudebnice, na kterou se na rozdíl od jejich současníků – Haydna nebo právě Mozarta – téměř zapomnělo.

Režisér Christian Frosch se pokusil objasnit jeden z největších soudních skandálů v poválečném Rakousku. Film Murer – anatomie procesu rekonstruuje tehdejší události na základě původních záznamů. V roce 1963 stanul před soudem Franz Murer, bývalý funkcionář SS známý jako kat Židů z Vilniusu. Pod jeho vedením bylo v litevském ghettu zavražděno na 80 tisíc Židů. Přesto je Murer, v té době štýrský politik a velkofarmář, soudem osvobozen. Dokonce za potlesku.

Se sedmi soškami německých filmových cen se na Das Filmfestu promítá hraný snímek Emily Atefové. 3 dny v Quiberonu jsou její poctou herečce Romy Schneiderové, nejčastěji spojované s rolí císařovny Sissi. Do francouzského letoviska ale přijíždí jako zlomená žena. Herečka téměř na konci kariéry, se sklony k alkoholismu a depresím. Tři dny, během nichž má poskytnout interview německému novináři, ale hodně změní pro všechny zúčastněné.

Osobní vzpomínky i názory na filmové umění na festivalu přidává Miloš Forman v dokumentu Life As It Is. Rozhovor s oscarovým režisérem natočil německý dokumentarista Robert Fischer před osmnácti lety v New Yorku. Tehdy z něj odvysílal půl hodiny, do podoby celovečerního snímku materiál sestříhal až pro letošní promítání v Mnichově, kde byl uveden jako vzpomínka na nedávno zesnulého filmaře.

Pražská část Das Filmfestu potrvá do 23. října. Na přelomu října a listopadu pak s německy mluvenými filmy seznámí brněnské publikum.