Filmová upoutávka týdne: Na Řbitově zvířátek straší. Kingova klasika se představí nové generaci

Knihy „mistra hororu“ Stephena Kinga jsou stále vyhledávaným zdrojem námětů pro filmaře. Do kin se teď chystá nová verze jeho románu Řbitov zviřátek, který publikoval v osmdesátých letech.

V poslední době se z Kinga stal mezi filmaři opět exponovaný autor. Loni vznikla adaptace fantasy Temná věž, civilnější Geraldovy hry nebo povídky Jsem brána, kterou v krátkometrážní podobě ztvárnil český autor Robin Kašpařík.

Největší úspěch ale měl horor To, který se zařadil mezi deset nejvýdělečnějších filmů v Americe v loňském roce. Právě u něj je přitom příznačné, že nejde o první zfilmování stejnojmenné knihy. Televizní verze vznikla už na začátku devadesátých let.

Z tehdejší doby pochází i původní filmová verze Řbitova zviřátek, který se v příštím roce dočká nové podoby. Filmaři tak Kingovu děsivou představivost přibližují další generaci diváků. V knize Řbitov zviřátek zachycuje rodinu, která se právě přestěhovala do staršího domu obklopeného lesy. Brzy zjistí, že vše není tak idylické. Nedaleko se nachází místo, kde děti z okolí pohřbívají své uhynulé domácí mazlíčky. Naneštěstí se v oblasti nachází i bývalé indiánské pohřebiště, což má strašidelné následky.

Kromě Kingova jména se nový film může opřít o dva známější herce. Jedním je Jason Clarke, který ztvárňuje otce rodiny. Aktuálně je v kině k vidění ve filmu První člověk, jeho filmografie ale čítá i tituly jako Terminator Genisys, Úsvit planety opic nebo Velký Gatsby. Druhým je John Lithgow v roli souseda starousedlíka. V minulosti si zahrál třeba v Ceně za něžnost, Zrození Planety opic či Interstellaru.

Režíruje zatím poměrně neznámá dvojice Kevin Kölsch a Dennis Widmyer, jejichž jediným vlastním celovečerním filmem byl dosud horor Cena za slávu. Díky snímku podle knihy Stephena Kinga mohou dojít slávy i oni.

Z učitele rychle mistrem hrůzy

Sám King se úspěchu dočkal hned se svou první vydanou knihou. Pod názvem Carrie se skrýval příběh šikanované středoškolské dívky, která se za pomoci nadpřirozených sil pomstí svým trýznitelům. Knížka vydaná v sedmdesátých letech se navíc dočkala už po dvou letech své filmové podoby od režiséra Briana De Palmy se Sissy Spacekovou v hlavní roli, což nečekaný úspěch knihy ještě zvýraznilo. Z chudého učitele se King postupně stal jedním z nejbohatších spisovatelů na světě.

Celkem vydal desítky knih, kterých se po celém světě prodaly miliardy výtisků. A podobně jako v případě Carrie často posloužily k natočení výrazných filmových děl.

Stephen King
Zdroj: Mike Segar/Reuters

Třeba v roce 1977 mu vyšla kniha Osvícení, kterou následně zfilmoval Stanley Kubrick – výsledek považují fanoušci za klasiku, ale King byl ke Kubrickovu pojetí kritický. Svým způsobem lze jako experta na Kinga vnímat režiséra Franka Darabonta, který v roce 1994 uvedl do kin Vykoupení z věznice Shawshank, v roce 1999 Zelenou míli a v roce 2007 Mlhu.