Recenze: Tuhle fantasy si prostě musíte přečíst

Lákavý poutač „nejúspěšnější fantasy série v historii“ na sobě nese kniha Páté roční období, první díl trilogie Zlomená země americké spisovatelky N. K. Jemisinové.

Žánr fantasy prošel po roce 2000 výraznou změnou především ve vztahu k mainstreamu. V románech jako Američtí bohové se podařilo zpracovat postmoderní impulzy a tematizaci fenoménu vypravěčství coby způsobu utváření světa a reality (ne nadarmo byl Neil Gaiman, autor Amerických bohů, letos nominován na „alternativní nobelovku“).

Nádraží Perdido britského spisovatele Chiny Miévilla a přidružené tituly hnutí new weird aplikovaly na magické fikční světy sociální otázky a motivy třídního boje či kapitalismu coby moderní formy kanibalismu a knihy George R. R. Martina ze série Píseň ledu a ohně se díky televizní adaptaci staly světovým fenoménem.

Tvorba americké autorky N. K. Jemisinové (*1972) patří právě k této linii žánru – k dílům, která se odmítají uzavírat ve fanouškovském ghettu a hodlají reflektovat reálné problémy a výzvy moderní doby. Páté roční období, první díl trilogie Zlomená země, není výjimkou. Jak už ostatně naznačuje i věnování: „Všem, kdo musejí bojovat o úctu, které se všem ostatním dostává jen tak.“

V tomto kontextu je třeba vnímat i onen slogan o úspěšnosti titulu – nejedná se o odkaz k prodejům a (jakkoliv skvěle napsanému) čtivu v duchu Hry o trůny, nýbrž o skutečnost, že Jemisinová získala se svou trilogií třikrát v řadě známou cenu Hugo pro nejlepší román roku. Páté roční období tak navázalo na úspěch Ann Leckieové a jejího debutového sci-fi románu Ve službách Spravedlnosti, vítěze Huga, Nebuly a Locusu, ale i BSFA Award či Arthur C. Clarke Award (tedy těch nejdůležitějších žánrových cen)… a vlastně i Hilary Mantelové a jejích úspěšných historických románů Wolf Hall a Předveďte mrtvé (oba oceněné Man Booker Prize).

Ve všech případech se jedná o v relativně tradičním žánrovém půdorysu (epická tolkienovská fantasy, space opera, historický životopisný román) vystavěná, stylově vybroušená díla, která zkoumají hranice lidské existence a deformace jedince vlivem společenských omezení, očekávání a předsudků.

Celou recenzi si přečtěte na webu ArtZóna, kulturním speciálu České televize.