Chtěl být filmařem, ale stal se slavným výtvarníkem. Petr Sís ve filmu hledá, kde se bere fantazie

Nový dokument představí výtvarníka Petra Síse (zdroj: ČT24)

Na východním pobřeží Spojených států právě v koprodukci České televize vzniká dokument Sny o toulavých kočkách. Ústřední postavou je ilustrátor a autor dětských knih Petr Sís. Osobitý výtvarník se dokázal prosadit v New Yorku a jeho díla dnes vycházejí po celém světě.

Petr Sís před kamerou prochází městem, kde se roky snažil prorazit. Celou dobu přitom snil, že bude stát naopak za ní, jako autor vlastních snímků. „Film byl vždycky můj hlavní zájem a spousta těch knížek, které jsem udělal, se měly stát filmy, ale nikdy k tomu nedošlo,“ prozradil výtvarník.

Režisérem dokumentu je Petrův mladší bratr David. Během natáčení chce mimo jiné odhalit, jak pracuje bohatá představivost jeho sourozence. Ten totiž ilustrace dopředu nepromýšlí a kreslí spíše podvědomě. „On sám vlastně někdy neví, jak ty obrázky dělá, jak ta fantazie a tvorba funguje. Takže se to snažíme zjistit,“ říká David Sís.

Sísovy kresby ve filmu ožijí

Štáb stráví v New Yorku deset dní a stejnou dobu bude natáčet ještě v České republice. Postprodukce pak ale zabere další měsíce. V nasnímaných záběrech totiž díky počítačové animaci Sísovy kresby ožijí.

Víc než dvacet autorských knih pro děti a desítky dalších, které Petr Sís ilustroval, se dočkaly vydání v mnoha jazykových mutacích. Česká vydání ale pořád vnímá jako speciální, přestože z rodné země odešel už před 36 lety. „Vždy jsem nejvíc dojatý, když podepisuju knížky někde v Čechách. Mateřský jazyk má v srdci daleko větší odezvu,“ říká výtvarník.

Děti učí rozvíjet fantazii a sám ani na prahu sedmdesátky rozhodně snít nepřestává. Své autorské knihy stále vnímá i jako scénáře. Věří, že příběhy, které svými kresbami vytvořil, v budoucnu uvidí také jako filmy.

Dokument Sny o toulavých kočkách bude mít premiéru v kinech na konci léta 2019. Do konce příštího roku ho také uvede Česká televize.