Hej, Grandude! McCartney napsal knihu pro svá vnoučata

Paul McCartney napsal knihu pro děti (zdroj: ČT24)

Bob Dylan, Keith Richards nebo Madonna nemají společné jen to, že jsou slavnými hudebními hvězdami, všichni také napsali knihy pro děti. Nově do jejich společnosti vstoupil i Paul McCartney. K příběhu o kouzelném dědečkovi ho prý inspirovala jeho vnoučata.

Název McCartneyho knihy Hey Grandude! přináší do angličtiny úplně nové slovo. „Grandude“ v sobě spojuje výraz pro dědečka a zároveň i kámoše.

„Mám osm vnoučat, všechna jsou úžasná. A jednoho dne mi jedno z nich řeklo: Hej, Grandude! Odpověděl jsem: Cože? Ale pak mi došlo, že takhle to vlastně je, takže od té doby jsem pro ně Grandude,“ vysvětlilt McCartney, odkud se výraz vzal.

Kniha sleduje příběh dědečka, který se svými čtyřmi vnoučaty prožívá nejrůznější dobrodružství. „Říká jim Chillers. Milují ho, zažívají s ním různé věci, a navíc je tak trochu kouzelný,“ prozradil McCartney.

Chtěl prý napsat příběh, který by četli prarodiče svým vnoučatům před spaním. Sáhnout po jeho knize mohou babičky a dědečkové ale až příští rok v září, kdy by měla vyjít. Text Paula McCartneyho v ní doplňují ilustrace kanadské výtvarnice Kathryn Durstové.