Toč se, Kolowratku. Herce z Národního divadla vystřídali na komorní scéně studenti DAMU

Palác Kolowrat ožívá divadlem studentů DAMU (zdroj: ČT24)

Kolowratský palác v Praze znovu ožívá divadlem díky studentům DAMU. Komorní prostor sloužil mnoho let Národnímu divadlu, ale poté, co scénu opustilo, se v barokním komplexu žádný divadelní soubor dlouhodobě neusadil. Minulý týden zde své představení uvedl v premiéře studentský soubor Činohra 16:20 – a v říjnu se sem mladí divadelníci opět vrátí.

V nastudování souboru DAMU mohlo publikum v Kolowratu vidět hru Don Juan se vrací z války, kterou napsal německo-maďarský dramatik Ödön von Horváth v roce 1936. „V sociální situaci po první světové válce se nám ukazuje Juan coby symbol mužské nadřazenosti, jenž patří do starého světa, v konfliktu s ženskou emancipací,“ nastínil téma tragikomedie režisér nastudování Vojtěch Nejedlý. 

Horváthovu hru připravili studenti DAMU původně jako bakalářskou inscenaci, zároveň ale chtěli své školní představení představit i veřejnosti. Název souboru – Činohra 16:20 – odkazuje na roky, kdy jeho členové nastoupili na divadelní fakultu a kdy plánují školu dokončit. 

„Je to velká změna. Dosud jsme hráli v učebnách na DAMU. Tady je prostor větší, dost pohlcuje zvuk, samozřejmě se sem vejde více diváků,“ poznamenal herec Jakub Svojanovský, podle nějž je hraní v Kolowratském paláci pro soubor vítaná zkušenost.

Dobré i pro Národní divadlo

Ve stejných prostorech před nimi účinkovaly mnohé velké divadelní osobnosti, například Soňa Červená, Vlasta Chramostová, Radovan Lukavský nebo Jan Kačer. Komorní Divadlo Kolowrat v podkroví paláce využívalo totiž třiadvacet let Národní divadlo. Uvedlo zde na šedesát činoherních představení, tři balety a deset oper. 

Rodina Kolowrat-Krakowských pronajímala první scéně divadelní prostor za symbolickou jednu korunu. Před čtyřmi lety se jejich cesty, podle vyjádření Národního divadla v dobrém, rozešly. Národní divadlo ale dále pro své potřeby využívá technickou budovu paláce a jeho podzemní prostory. Nový komorní prostor pro činohru našlo od září tohoto roku v Anenském klášteře.

Soňa Červená v Divadle Kolowrat při zkoušce opery A zítra se bude..
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

V Kolowratu následně hrála jednu sezonu Prague Shakespeare Company, poté zůstal palác bez divadla. To se sem nyní vrací se souborem Činohra 16:20.

Týden s Bergmanem

Studenti tu kromě starších komedií Jak se vám líbí a Pension pro svobodné pány odehrají v říjnu také další dvě premiéry. Obě hry – Léto s Monikou i Ze života loutek – jsou adaptací stejnojmenných snímků švédského filmaře Ingmara Bergmana. Uvedeny budou poprvé během Bergmanovského divadelního týdne (15. až 19. října), minifestival ke stoletému výročí narození tohoto významného tvůrce je připravován ve spolupráci s rodinou Kolowrat-Krakowských.