Klip týdne: I Charleston, přiznává Plzeň jako první české město

Plzeň má jako první město v České republice videoklip ze série I Charleston. Zařadila se tak mezi stovku metropolí z celého světa, které propagují své památky a zajímavosti prostřednictvím tance a swingové muziky. Plzeňský charleston se od těch ostatních v lecčems liší.

Ohraná gramodeska spustí skladbu It Don't Mean A Thing If It Ain't Got That Swing od Duka Ellingtona a  rachot na ulici probudí dívku do osudového rána – píše se 6. květen 1945 a do Plzně dorazila americká armáda pod vedením generála Pattona. Tak začíná jedna lovestory a zároveň klip plzeňského příspěvku k akci I Charleston. 

„Vycházela jsem ze svého pocitu, že je třeba s lidmi, kteří v Plzni tančí swing, udělat něco víc,“ vysvětlila choreografka a scenáristka projektu Lenka Sekaninová, proč se plzeňští tanečníci rozhodli – na rozdíl od ostatních měst – ozvláštnit choreografii příběhem. Zapojila do něj své taneční studio Dance by Lion's.

Příprava trvala půl roku. Sedm natáčecích dní se pak swingovalo po celém městě. Připravit místa tak, aby vypadala autenticky a dobovou atmosféru nekazila současná reklama nebo dopravní značky, byl prý pro realizační tým největší problém.

Plzeň má svůj videoklip I Charleston (zdroj: ČT24)

Natáčelo se například během Slavností svobody, historická technika a uniformy vojenských historických klubů tak posloužily jako vhodné kulisy.  Záběry vznikaly i třeba v interiérech navržených architektem Adolfem Loosem.

„A také například v Proluce, ve Strouze, před muzeem nebo před Divadlem J. K. Tyla,“ doplnil další lokace vedoucí projektu Jindřich Jindřich, který je zároveň kapelníkem Pilsner Jazz Bandu. Právě tato kapela pořídila studiovou nahrávku Ellingtonovy skladby v novém aranžmá a hrála ji také naživo v ulicích Plzně při natáčení.  

Doprovod vlastního orchestru je také něco navíc, v jiných městech se tanečníci většinou spokojili s reprodukovanou hudbou. V Římě třeba sáhli po vlezlém songu Jolie Coquine, který před deseti lety natočila electro-swingová kapela Caravana Palace.

V Paříži tančí charleston pod Eiffelovkou nebo skleněnou pyramidou muzea v Louvru na skladbu francouzského písničkáře Georgese Brassense.

Z Francie je i kapela C2C, která skladbou Happy šíří štěstí i v hlavním arménském městě Jerevan.

V Drážďanech si vybrali skladbu The Big Dipper od amerického jazzového saxofonisty Andyho Kirka.

V bulharském Plovdivu sáhli po hitu L-O-V-E od dalšího slavného amerického jazzmana Nata Kinga Colea.

A v klipu z Tchaj-pej vedle hudby a choreografie zaujme i to, jak se swinguje v čínštině (asi).

Plzeňský videoklip I Charleston vznikl s podporou západočeského města. Využije ho k propagaci květnových Slavností svobody a také v cestovním ruchu.