Špinavý trik nominace na Oscara nevypraly

Těžko říct, co vedlo k tomu, že snímek Špinavý trik posbíral 10 nominací na Oscara, nejvyšší možné ocenění ve světě filmu. Přestože se jedná o slušný film, řemeslně dobře natočený s výraznými hereckými výkony a slušným scénářem, nic tak zvlášť oslňujícího se ale nekoná. Možná to zapříčinil fakt, že se dotýká ne příliš vzdálené americké historie, do které se v tomto případě neblaze zapsaly praktiky FBI. Tudíž Američany oslovuje více, než zbylý svět.

Špinavý trik je založen na reáliích jednoho z nejpozoruhodnějších skandálů v dějinách Spojených států, kdy podvodník Irving Rosenfela (Christian Bale) společně se svou britskou partnerkou a milenkou Sydney Prosserovou (Amy Adams) byli přinuceni ke spolupráci s agentem FBI Richiem DiMasem (Bradley Cooper). DiMaso v honbě za úspěchem a s tím spojeným uznáním se neštítí ničeho. Vypracuje velkolepý plán, na jehož základě a za pomoci cílených provokací, by v jeho síti měli uvíznout politici, kteří jsou ochotni brát úplatky.

Máme tedy před sebou dvojici celkem sympatických podvodníků, zahnaných do kouta, kteří musí zmobilizovat veškerý svůj um, aby vyklouzli, pokud možno bez velkých šrámů a minimální finanční újmy. Vděčný model, který asi nejlépe a nejúspěšněji zvládl slavný Podraz, zde až tak skvěle nevychází. Jednak že se jedná o poněkud nepřehledný systém řízený mocenskými zájmy oproti jednoduché motivaci pomsty v Podrazu a pak, postoje postav jsou dost jasně zveřejněny a divák v podstatě není překvapen vývojem.

Špinavý trik / American Hustle (2013), režie: David O. Russell, na snímku Bradley Cooper a Christian Bale
Zdroj: ČT24/Falcon

Překvapení a s tím spojenou přitažlivost snímku přináší z největší části jednotlivé postavy, které se v daných situacích chovají roztomile nepatřičně. To, že se děj několikrát zvrátí, nemá tedy na svědomí dokonalý plán, ale nepředvídatelnost charakterů. Takto postavený celek dává obrovskou příležitost hercům, kteří toho do poslední role bez zaváhání a s přehledem využili.

Prim tentokrát jednoznačně hrají herečky Amy Adams a především Jennifer Lawrence, která svou smyslnou a pozoruhodnou logikou obdařenou manželku hlavního hrdiny předvádí v okouzlujících proporcích. Její směs naivity, vykutálenosti, zloby i křehkosti je vskutku nádherná. Postava Amy Adams naštěstí kromě znaků femme fatale do vínku dostala i pár nejednoznačných scén, ve kterých herečka mohla předvést širší škálu svého rejstříku.

Pokud se týká mužského osazenstva, lepší part získal Bradley Cooper coby ctižádostivý a bezskrupulózní, ješitný, ale zároveň nejistý i domýšlivý agentem FBI Richi DiMaso, než Christian Bale, jehož ústřední postava podvodníka Irvinga Rosenfelda prochází všemi situacemi a zvraty až příliš konzistentně a kromě skvělého úvodu s vypracováváním náročného účesu, jehož základ tvoří přehazovačka, již ničím neoslní. Jeho postava byť někdy zaskočena, jindy zamilovaná i rozzlobená, se nevyvíjí, nepřekvapuje, i když jisté charisma jí herec přeci jenom dodal a drží po celou dobu.

Co ovšem filmu jako celku evidentně neprospělo, je paradoxně onen velký počet nominací. Naznačují totiž, že se jedná o výjimečný zážitek, což ve skutečnosti není. Nicméně je to kvalitní a zábavný film, který vidět bez přílišného očekávání, může být příjemné a potěšující. V opačném sledu se dostavuje mírné zklamání.

Špinavý trik / American Hustle  - USA, 2013, 129 min. Režie: David O. Russel. Scénář:  Eric Singer, David O. Russell. Kamera: Linus Sandgren . Hudba: Danny Elfman

Hrají: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Christian Bale, Amy Adams, Jeremy Renner, Michael Peña, Louis C. K., Elisabeth Röhm, Robert De Niro, Jack Huston, Shea Whigham, Colleen Camp, Alessandro Nivola, Dawn Olivieri, Adrian Martinez, Saïd Taghmaoui, Anthony Zerbe, Paul Herman, Christy Scott Cashman.

Vydáno pod