Nejsem pomstychtivá, říká Iva Janžurová. Ve filmu Teroristka ale myslí na pomstu

Iva Janžurová natáčí film Teroristka (zdroj: ČT24)

Herečka Iva Janžurová vytvořila dosud přes dvě stě televizních a filmových rolí. Na břehu řeky Berounky v těchto dnech natáčí další. V dubnu se totiž v kinech představí v titulní roli černé komedie Teroristka. Snímek o bezmoci a pomstě vzniká v režii a podle scénáře Radka Bajgara a v koprodukci České televize.

Podle Bajgara je Teroristka příběhem o bezmoci. „Člověk se občas cítí vůči aroganci strašně bezmocný a neví, co by dělal. Vzteky sípe a někomu by ubalil, ale neudělá to, protože to normálně nedělá,“ popisuje výchozí situaci. 

Učitelka v penzi Marie, kterou hraje Iva Janžurová, se ale rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou. Sežene si zbraň a rozhodne se ji proti tomu, kdo všem škodí, použít. Jenže zjistí, že něco takového je nad její síly.

Jako Kočár do Vídně

„Osobně mám s pomstou problémy, protože nejsem pomstychtivý člověk,“ nejednala by prý herečka ve skutečném životě jako její filmová postava. Připomíná jí prý Kristu z dramatu Kočár do Vídně, které natočil v polovině šedesátých let Karel Kachyňa a jehož tématem je také pomsta.

Komorní psychologický příběh se odehrává na sklonku druhé světové války, kdy dva němečtí vojáci Kristu donutí, aby je dovezla k hranicím. „Je to snaha nezůstat bezmocný, když to není namístě,“ dodává Janžurová, v čem vidí podobnost obou snímků. 

Radek Bajgar Ivu Janžurovou obsadil už před dvěma lety do svého celovečerního debutu Teorie tygra. V Teroristce jí svěřil ale hlavní roli, od začátku psal scénář přímo pro konkrétní herečku. „Umí být přesně na hraně mezi věcmi, které jsou tragické a pravdivé a zároveň komické,“ oceňuje na Ivě Janžurové. 

Do dalších rolí režisér obsadil Martina Hofmanna, Evu Holubovou, Tatianu Vilhelmovou nebo Pavla Lišku. Natáčení Teroristky je nyní ve třetině, štáb bude ve filmování pokračovat do druhé poloviny září, neopustí přitom okolí Berounky a Černošic.