Přímý přenos z Dejvického divadla. Vzkříšení na ČT art a další dárky k pátým narozeninám

Česká televize v těchto dnech slaví pět let dětské stanice Déčko a kulturního kanálu Art. Ve vysílání ČT art se narozeninové oslavy promítly do programu Týdne dárků, který nabízí sérii výjimečných premiér, včetně přímého přenosu z oblíbeného Dejvického divadla. Hru Vzkříšení sledujte v neděli od 20:00 na Artu (pořad není dostupný v iVysílání).

Kulturní stanice České televize zahájila už šestý rok svého vysílání a prvních pět let oslavuje mimo jiné návštěvou jednoho z nejžádanějších divadel v zemi. Dejvická scéna je navíc s ČT výrazně spojena. Když soubor začínal, s výjimkou Ivana Trojana jeho členy znal málokdo. Dnes platí pravý opak i díky úspěšným seriálům Čtvrtá hvězda nebo Dabing Street.

Hra Vzkříšení, pod kterou je podepsán kolektiv Dejvického divadla, se odehrává v menším nakladatelství, které vydává oblíbeného současného spisovatele. Vše začíná, když slavný autor, z něhož nakladatel žije, oznámí, že už nevěří příběhu a přestává psát. Pro redakci katastrofa.

Pět let ČT art oslavuje i Dejvické divadlo (zdroj: ČT24)

Jediné, co by žijícího klasika mohlo od jeho rozhodnutí odvrátit, je opětovaná láska nakladatelské sekretářky. Tam to ovšem vypadá dost bledě. To je výchozí situace několika příběhů, které se váží k prostoru plnému knih, ambicí i zklamání. S herci Dejvického divadla nastudoval inscenaci tehdejší umělecký šéf Michal Vajdička v roce 2016.

Kromě přímého přenosu z Dejvic nabídne narozeninový Týden dárků na Artu další výjimečné premiéry, třeba koncert Vojtěcha Dyka s B-Side Bandem, dokument o Marii Callas jako Tosce v londýnské Covent Garden nebo portrét slavného pařížského muzea D'Orsay.

Během podzimu se pak Art podívá na české kulturní fenomény. Zmapuje historii tří legendárních scén: Divadla Na zábradlí, královéhradeckého Divadla Drak a Divadla pod Palmovkou. Dále se zaměří na odkaz Františka Kupky, třicet let existence Čechomoru, význam Rolling Stones pro českou společnost nebo legendu Pavla Žalmana.