Slovácko sa nesúdí na divadle. Bez koštu se to pochopitelně neobejde

Události: Slovácko sa nesúdí na divadle (zdroj: ČT24)

Folklorní vyprávění slováckého kronikáře Zdeňka Galušky Slovácko sa nesúdí se po úspěchu knižním a seriálovém dostává i na divadelní jeviště. Režisér Filip Nuckolls hru pojal jako povídkový večer na komorní scéně pražského divadla Kašpar. A ani tam se neobejde bez koštu moravského vína.

Známá dvojice Pagáč a Klásek v divadle sice chybí, ale její slova ne. Převzaly je tři postavy: Mladý, Zkušený a Galánečka. „Já jsem z těch dvou knížek vzal zhruba deset povídek, které jsou základem,“ vysvětlil režisér Nuckolls.

Dialekt dal v seriálu zabrat třeba slovenskému herci Jozefu Kronerovi i několika jeho kolegům z Čech. Podobně na tom byli i herci z Kašparu. „Já jsem od Brna, takže něco trochu chytám, ale bylo těžké se to naučit,“ přiznal herec Daniel Ondráček, který ztvárnil Mladého. „Má to hezkou melodiku a to vytváří atmosféru,“ poukázal jeho kolega Adrian Jastraban.

Slovácko sa nesúdí ukazuje, jak se v národopisné oblasti žilo za první republiky. K tomu vždy patřila slivovice a víno. „Život je tam docela těžký, a aby se to zlehčilo, tak mají svůj specifický humor a všechno obrací, aby přežili,“ sdělila svůj postřeh herečka Eva Elsnerová. 

Slovácko sa nesúdí zatím jako kniha vyšlo v šesti vydáních. Dvě řady oblíbeného seriálu se v České televizi opakovaly osmkrát. Představení v Klubovně, komorní scéně divadla Kašpar, na své reprízy teprve čeká.